Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-folkeparti-starker-banden-till-le-pen/

Världen

Dansk Folkeparti stärker banden till Le Pen

Marine Le Pen tillsammans med Dansk Folkepartis Søren Espersen. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP

KÖPENHAMN. Upp till gemensam kamp mot invandringen i Europa. Det var budskapet när den franska högerledaren Marine Le Pen på fredagen gästade Dansk Folkeparti på Christiansborgs slott i Köpenhamn.

Rätta artikel

– Vi står inför ett historiskt ögonblick här i Europa. Antingen kan vi fortsätta att ha massiv invandring och tappa vår frihet där våra nationer devalveras. Eller också kan vi föra en radikalt annorlunda politik. Det är en stor rörelse vi kan starta, sade Marine Le Pen när hon mötte pressen utanför det danska parlamentet på Christiansborgs slott i Köpenhamn.

För bara några år sedan hade fredagens möte mellan henne och Dansk Folkeparti aldrig kunnat äga rum. I åratal tog danskarna kraftigt avstånd från de franska högerextremisterna, och något samröre var det aldrig tal om. Men nu tycks vindarna ha vänt.

– Marine Le Pen har skapat ett helt nytt parti och rensat upp i det som tidigare var Front National. Saker utvecklar sig. Det är inte många år sedan vi ansågs icke-rumsrena. Det gör vi inte längre, säger Søren Espersen, vice ordförande i Dansk Folkeparti, till Danmarks radio.

Marine Le Pens blixtvisit i Danmark kommer sig framför allt av att hennes parti, Nationell samling, har allierat sig med Dansk Folkeparti och ett antal andra högerpartier inför EU-valet den 26 maj.

Medlemmarna i nybildade EAPN (Europeiska alliansen för folk och nationer), har alla en kritisk hållning till invandring och är dessutom EU-skeptiker. Nu vill de försöka samla sig i en supergrupp i Europaparlamentet – istället för att som i dag vara uppdelade i tre olika grupper: Europeiska konservativa och reformister (ECR), Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD) och Nationernas och friheternas Europa (ENF).

– Självklart kan vi ha olika syn på ekonomi och det sociala systemet, och varje land ska på egen hand kunna bestämma vad de vill. Men migration har konsekvenser för hela Europa och om vi ska kunna rädda Europa måste alla rörelser som tycker att frihet och identitet är viktigt kunna agera i en enda stor grupp, säger Marine Le Pen.

Inför EU-valet har Le Pen kämpat hårt för att bryta vad hon brukar kalla för partiets ”politiska isolering i Europa” och göra det mer rumsrent. Det arbetat har pågått ett tag. 2015 uteslöt hon sin far Jean-Marie Le Pen (som bland annat kallat Förintelsen under andra världskriget för en ”detalj”) och bytte sedan partinamn från Front National till Nationell samling.

Le Pen vill inte längre att Frankrike ska gå ut ur EU och överge euron. Istället säger hon sig nu vilja reformera EU inifrån. Men hjärtefrågan är densamma som tidigare: invandringen. Under sitt besök i Danmark hyllade hon sina nya allierade i Dansk Folkeparti för deras invandringskritiska hållning.

– Det är en stor glädje för mig att vara här och möta den första rörelsen i Europa som var klarsynt nog att notera de problem och känslor som många människor i Europa har. Invandring är ett stort bekymmer för många i Europa, sade hon.

Från Dansk Folkepartis sida är man nöjd med det nya samarbetet.

– Det som är så spännande med den här nya grupperingen är att man väljer att fokusera på två saker som betyder något. Det första är att man stoppar massinvandringen, och det andra att återskapa det som De Gaulle på sin tid kallade för ”Fädernesländernas Europa”. Det här är en grupp, som om den lyckas, för första gången kan få inflytande i europeisk politik, säger Søren Espersen.