Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-folkeparti-struntade-i-klimatfragan-straffas-hart-av-valjarna/

VÄRLDEN

Dansk folkeparti struntade i klimatfrågan – straffas hårt av väljarna

Dansk folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl på EU-valvakan.
Dansk folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl på EU-valvakan. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Dansk folkeparti går kraftigt bakåt i de första vallokalsundersökningarna. Hur överraskande är det? DN:s Hanna Grosshög svarar på tre frågor.

Dansk folkeparti går kraftigt bakåt i de första vallokalsundersökningarna. Hur överraskande är det?

Dansk folkeparti har under den senaste mandatperioden varit det största danska partiet i Europaparlamentet, med fyra av sammanlagt fjorton mandat. Att man nu ser ut att tappa åtminstone hälften av dessa är naturligtvis en kalldusch för partiet som länge har ansetts som Danmarks mest inflytelserika. Samtidigt har opinionsundersökningarna hela tiden pekat i den här riktningen, både på nationell och på EU-nivå.

Vid valet 2014 fick den dåvarande spetskandidaten Morten Messerschmidt rekordmånga röster. Under hans tid som EU-parlamentariker har en omfattande svindel med EU-pengar avslöjats inom partiet. Detta är sannolikt en av anledningarna till det sviktande förtroendet bland väljarna. EU:s bedrägerimyndighet har utrett ärendet i tre år och det arbetet pågår fortfarande.

”Vi sitter med röven på kokplattan. Det är typiskt EU-systemet att bara vänta”, säger den tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard till Politiken på söndagskvällen. Frågar man henne är det EU-byråkratins trögmalande kvarnar som får partiet att dala. Det och ”klimattosserierna” – att folk bryr sig för mycket om klimatet, en fråga som Dansk folkeparti har nedprioriterat.

Vad betyder detta för Dansk folkeparti framöver?

Bland de danska partierna är Dansk folkeparti ensamt om att inte lyfta klimatpolitiken som en av EU:s viktigaste frågor. Man lyfter den i stort sett inte alls. Detta i ett land där 56 procent av väljarna anser att klimatet är en av de tre viktigaste politiska frågorna. Detta kan få negativa konsekvenser för partiet framöver – och det visar sig redan nu. Dansk folkeparti, har till skillnad från Sverigedemokraterna, valt att ansluta sig till den nya supergruppen för högernationalistiska partier i EU, EAPN. Med ett halverat antal mandat i Europaparlamentet lär Dansk folkepartis inflytande här bli mycket begränsat.

Vem blir vinnare i det danska EU-valet?

Högerliberala Venstre dubblerar antalet mandat från två till fyra och blir därmed det danska parti som får flest stolar i Europaparlamentet. Inga opinionsundersökningar som har gjorts fram till valdagen har kunnat förutse detta – det kom som en total överraskning, även för Venstres egna partimedlemmar.

– Detta här hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig. Jag är mycket, mycket glad. Håller det här resultatet kommer vi att jubla hela natten, säger Venstres politiska talesperson Britt Bager till Danmarks radio.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt