Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dansk Folkeparti vill ha slöjförbud i danska skolor

Förbudet ska gälla både lärare och elever, enligt Dansk Folkepartis talesperson i invandringsfrågor, Martin Henriksen.
Förbudet ska gälla både lärare och elever, enligt Dansk Folkepartis talesperson i invandringsfrågor, Martin Henriksen. Foto: Carina Johansen / TT

Dansk Folkeparti (DF) föreslår att ”religiösa huvudbeklädnader” förbjuds i danska skolor. Men både regeringspartiet Venstre och flera andra folketingspartier säger nej till ett slöjförbud.

DF vill föra in frågan i förhandlingarna om regeringens långsiktiga, ekonomiska så kallade 2025-plan.

– Förbudet ska gälla både lärare och elever, säger partiets talesperson i invandringsfrågor, Martin Henriksen, till danska TV2.

Ett ”diskret kristet kors” kan dock gå an, liksom ”en liten davidsstjärna eller en halvmåne” i halskedjan, tillägger Henriksen.

Venstre avvisar förslaget och kallar det för ”symbolpolitik”.

– Det skulle vara mycket obehagligt att uppleva i Danmark, säger partiets talesperson Jacob Jensen om tanken på poliser och vakter som tvingar skolelever att ta av sina huvuddukar.

Även Liberal Alliance, som liksom DF är stödparti till regeringen, samt Alternativet och De Konservative säger nej till slöjförbudet. Naser Khader, De Konservatives talesperson i integrationsfrågor, anser dock att huvuddukar ska ”bekämpas moraliskt” eftersom de är ”kvinnoförtryckande”. De Konservative vill även förbjuda heltäckande plagg som burka och niqab.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.