Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dansk imam uppmanade till krig mot judar

Imamen höll en predikan där han uppmanade till kamp mot judar bara dagen före attentatet i Köpenhamn.
Imamen höll en predikan där han uppmanade till kamp mot judar bara dagen före attentatet i Köpenhamn. Foto: Anders Hansson

Dagen före terrorattacken i Köpenhamn höll en imam en predikan där han uppmanade till kamp mot judar. Moskén ligger bara några hundra meter från platsen därOmar el-Hussein tog sin tillflykt mellan dåden, skriver Ekstrabladet.

Det var den 13 februari som imamen Hajj Saaed ska ha hållit sin predikan i Masjid Al-Faruq moskén i Heimdalsgade i Nørrebro. I videon som visas på Youtube och som har lagts ut på moskéns Facebooksida hänvisar imamen bland annat till profeten Muhammed som uppmanar till krig mot judarna.

– När de kränker hans löfte och inte accepterar hans kall, så vet du vad han gjorde med dem. Det står i hans sira, att han ska gå ut i krig mot judarna, säger Hajj Saaed på videon.

Moskén ligger bara några hundra meter från Mjølnerparken där den 22-årige terroristen Omar El Hussein tog sin tillflykt mellan de två attacker i Köpenhamn där två personer dödades och fem skadades.

Enligt Mellanösternexperten Naser Khader råder inget tvivel om att imamens ord ska tas bokstavligt, skriver Ekstrabladet. Khader säger att imamen är en stor ”kommande stjärna” i den extrema miljön, och att hans predikningar brukar vara fyllda med hat mot väst och särskilt judarna.

Naser Khader menar att det är imamer som Hajj Saaed som kan få unga att radikaliseras med sina västfientliga predikningar.

Det är oklart om Omar el-Hussein hade någon koppling till moskén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.