Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dansk jurist kritiserar gettoplanen

00:59. Den borgerliga regeringen i Danmark har lanserat ett så kallat ghettopaket för att stoppa kriminalitet och segregering i särskilt utsatta bostadsområden.

Danska regeringens plan för problemområdena urholkar rättssamhället, anser kritiska jurister.

– Människor blir olika inför lagen, säger Birgitte Arent Eiriksson från tankesmedjan Justitia.

Danmarks borgerliga alliansregering har säkrat en majoritet i folketinget för att driva igenom sin så kallade gettolag efter sommaren. Från juridiskt håll kommer hård kritik om att lagen inte är förenlig med grundläggande rättsprinciper.

– Det stämmer att det finns problem med parallellsamhällen i Danmark, men de lösningar som regeringen föreslår är juridiskt problematiska. De skapar ett system där människor blir olika inför lagen. Man bryter mot rättstatens principer, säger Birgitte Arent Eiriksson, vice direktör för tankesmedjan Justitia.

Hon nämner två förslag som hon anser är särskilt problematiska. Dels att brott som begås i dessa områden ska bestraffas dubbelt, dels att barn som bor i områdena från ett års ålder ska tvingas till förskolor fem dagar i veckan i åtminstone 25 timmar.

Birgitte Arent Eiriksson, vice direktör på danska tankesmedjan Justitia.
Birgitte Arent Eiriksson, vice direktör på danska tankesmedjan Justitia. Foto: Justitia

– Regeringen hävdar att dubbelstraffen gäller alla som går in i områdena, men det håller bara utifrån ett teoretiskt resonemang. I praktiken vet vi att många brott begås lokalt och därmed riktas lagen mot människor i lägre socialgrupper och med annat etniskt ursprung än danskt, säger Birgitte Arent Eiriksson.

Vad tror du händer efter att lagen träder i kraft?

– När det gäller den dubbla bestraffningen lär det bli en fråga för domstolarna om detta strider mot rättsprinciper. Den frågan tror jag slutligen hamnar i Europadomstolen, säger hon.

Europadomstolen har sitt säte i franska Strasbourg och prövar om stater kränker medborgares grundläggande fri- och rättigheter. 

Tvånget för små barn att vara på förskola kan i stället bli ett civilmål, anser Birgitte Arent Eiriksson.

– Man kan lätt föreställa sig att en privatperson stämmer danska regeringen och att även det ärendet hamnar i Europadomstolen.

Birgitte Arent Eiriksson oroas av att gettolagen är en av flera händelser som påverkar synen på Danmark som en rättsstat.

– Den danska rättstaten är under press, säger hon.

Justitia-direktören nämner korruptionsfall som rör danska myndigheter samt att yttrandefriheten kränktes när fredliga demonstranter fick sina Tibet-flaggor beslagtagna i samband med att Kinas förra president Hu Jintao var på statsbesök.

Läs mer: Dubbla straff och tvångsförskola i danska ”invandrargetton” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.