Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dansk kamp om regeringsmakten in i det sista

Foto: Anders Hansson

Kampen om regeringsmakten och statsministerposten i Danmark pågick in på mållinjen, men det är två ytterlighetspartier som såg ut att bli folketingsvalets stora vinnare. Vallokalerna stänger klockan åtta och först vid 23-tiden väntas ett preliminärt resultat.

Regn och mörka moln drog in över Köpenhamn under valdagen, men valets två huvudpersoner var vid gott humör och hoppades att det dåliga vädret inte var symboliskt.

Såväl den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt som liberalkonservativa Venstres utmanare, Lars Løkke Rasmussen, andades optimism när de avlade sina röster på två olika skolor i stadesdelen Østerbro i centrala Köpenhamn.

– Jag känner att jag kan se mig själv i ögonen och att vi för en politik där vi inte lovar saker vi inte kan hålla, sade Venstres ledare innan han åter gav sig ut för att kampanja, väl medveten om att valet blir det jämnaste på länge och att många danskar var osäkra på hur de skulle rösta ända in på valdagen.

Thorning-Schmidt sade att det kommer att bli en spännande dag.

– Jag känner mig trygg och hoppas bara att folk kommer att välja det trygga och rösta på Socialdemokraterna, sade hon och lämnade sin röst på Kildevælskolan, inte långt från hemmet.

Småbarnsmamman Malene Lundh Rasmussen, som väntade i regnet utanför skolan med dottern Alba på armen, hör till dem som tycker att det varit svårt att välja.

– Många partier är så lika och jag tycker att de anpassar sin politik efter varandra, sade hon och förklarade att hon till slut bestämt sig för att rösta på det blåa blocket.

28-åriga Kira Leopoldine lyckades få en selfie tillsammans med statsministern, men hon har inte lagt sin röst på henne.

– Jag tycker mycket om Helle, men jag gillar inte att hon gjort eftergifter till Dansk folkeparti i flyktingpolitiken. Jag tycker också det är viktigt att stödja de mindre partierna och därför har jag röstat på Socialistisk folkeparti, sade Leopoldine.

Rasmussen lämnar vallokalen efter att ha röstat. Foto: Anders Hansson

Även Mayanoa Schneider, som kommer mitt i kaoset när Lars Løkke Rasmussen har röstat på Nyboderskolan, har fastnat för ett av de mindre partierna. Hon är imponerad Enhedslistens 31-åriga partiledare Johanne Schmidt-Nielsen.

Schneider är inte överraskad över att allt fler danskar tycks röra sig bort från de stora etablerade partierna.

– Jag tror att många känner sig förbisedda, säger hon och förklarar att hon funderade på att rösta på nystartade Alternativet, som såg ut att kunna bli en av valets stora vinnare.
Det gröna partiet, som sätter hållbarhetsfrågor i förgrunden, grundades så sent som i november 2013 av förre kulturministern Uffe Elbæck. Enligt opinionsundersökningarna väntades partiet få runt fyra procent och med bredmarginal klara tvåprocentsspärren i Folketinget.

Elbæck, som fram till 2012 representerade Radkale Venstre och var kulturminister i Thorning-Schmidts regering, ville inte ta ut något i förskott, men medgav att läget såg lovande ut.

– Vi är jokern i det här valet, sade Elbæck, som i onsdagskvällens stora tv-sända partiledardebatt bekräftade att han kommer att stöttar Thorning-Schmidt och det röda blocket.

Vid sidan av Alternativet såg Dansk folkeparti ut att skörda de största framgångarna.

Opinionsundersökningarna har pekat på att det högerpopulisterna går framåt med drygt fem procentenheter och får runt 18 procent av rösterna. Visserligen en nedgång jämfört med EU-valet, där partiet fick 26 procent och blev Danmarks största parti.

Frågan har varit om man vid en seger för det blå blocket skulle sätta sig i regering. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl har inte gett något klart besked före valet.

– Vi kommer att sätta oss där som vi får störst inflytande med vår politik, sade han.

Fakta: De största partiernas ledare

Venstre, Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti är de största partierna i Danmark – både efter valet hösten 2011 och enligt flera opinionsmätningar just. Här är partiernas ledare:

Socialdemokraterna

Partiledare: Helle Thorning-Schmidt

Ålder: 48 år

Familj: Gift, har två barn

Bakgrund: EU-parlamentariker mellan 1999 och 2004. Valdes in i folketinget och blev partiledare 2005 efter Mogens Lykketoft. Danmarks statsminister sedan september 2011 – den första kvinnan på posten.

Hennes man Stephen Kinnock är nyinvald i det brittiska parlamentet för Labourpartiet.

Venstre

Partiledare: Lars Løkke Rasmussen

Ålder: 50 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Statsminister mellan 2009 och 2011. I Anders Fogh Rasmussens konservativa regering var han först hälsominister och senare finansminister. Efterträdde Fogh Rasmussen när denne blev Natos generalsekreterare.

Dansk Folkeparti

Partiledare: Kristian Thulesen Dahl

Ålder: 45 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Medlem i Fremskridtspartiet från 1989 till 1995, därefter var han med och bildade Dansk Folkeparti. Han tog över partiledarposten efter Pia Kjærsgaard 2012.

TT

Tidigare artiklar. Folketingsval i Danmark

• Invandring dominerar i den danska valrörelsen och har gett Dansk folkeparti vind i seglen. Kritikerna tycker att debatten har blivit för grov och tar för mycket plats från andra viktiga frågor.

• ”I både Norge och Finland har högerpopulistiska partier fått regeringsmakt och länderna går därmed i spetsen för en europeisk trend. Frågan är om Danmark kommer att ansluta sig till den nya nordiska modellen”, skriver DN:s Annika Ström Melin i en kommentar.

• ”Danmarks ekonomi är på väg uppåt efter en lång och djup lågkonjunktur. Det ger medvind för statsminister Helle Thorning-Schmidt, men efter valet väntar kärvare tider”, skriver DN:s Johan Schück i en analys.

• Årets danska valrörelse har liknats vid ett amerikanskt presidentval. Visserligen tävlar tio partier om platserna i folketinget, men som regeringsbildare finns bara Thorning och Lars Løkke Rasmussen att välja på. Det är odanskt, anser analytikerna. Till skillnad från i Sverige har blockpolitik ingen dansk tradition.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.