Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-medlem-i-jehovas-vittnen-far-fangelse-i-ryssland/

Världen

Dansk medlem i Jehovas vittnen får fängelse i Ryssland

Den danske medlemmen i Jehovas vittnen som suttit fängslad i Ryssland i 600 dagar har nu fått sitt straff: Sex års fängelse för att ha gynnat rörelsen, som förbjudits i Ryssland.

Juan Flores
Rätta artikel

Den 46-årige dansken har suttit fängslad sedan i maj 2017, då han greps under en bibelläsning i den ryska staden Orjol. 

Gripandet skedde som ett led i en aktion mot Jehovas vittnen, som enligt rysk lag betraktas som en extremistisk rörelse. 

På onsdagen blev det känt att han nu dömts till sex års fängelse.

”NN har aktivt bidragit till att aktiviteterna fortsatt för den förbjudna religiösa extremistiska organisationen Jehovas vittnen Orjol” uppges det stå i domen, enligt människorättsorganisationen Amnesty, som hade en representant på plats. 

Amnesty fördömde i kraftiga ordalag domen mot mannen. Han har bara gjort bruk av sin religionsfrihet, något som inte borde vara straffbart, enligt Amnesty. 

– Det är helt extremt det som pågår i Ryssland nu, säger Trine Christensen, generalsekreterare i Amnesty Danmark, till tidningen Politiken. 

Amnesty betraktar dansken som en samvetsfånge.

– Det han blivit anklagad för, och nu erkänt sig skyldig till, är inte något som kan betraktas som ett brott, fortsätter Trine Christensen.

Det var i april 2017 som den ryska högsta domstolen förbjöd Jehovas vittnen att verka i landet och konfiskerade samfundets tillgångar, efter att man stämplat flera av Jehovas vittnens publikationer som förbjuden extremistiska litteratur.

Ryska åklagare anklagade organisationen för att ”förstöra familjer, främja hat och hota liv”, något som samfundet tillbakavisade.