Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dansk polis hindrade tibetaner att protestera vid kinesiskt statsbesök – regeringen startar utredning

Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen. Arkivbild.
Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen. Arkivbild. Foto: Bax Lindhardt

Danmarks justitieminister har öppnat en utredning som ska ganska om polisen hindrat tibetaner från att protestera vid kinesiska statsbesök.

– Det är riktigt, riktigt allvarligt och därför är det också utomordentligt viktigt att den här saken utreds ordentligt, säger rikspolischefen Jens Henrik Højbjerg till Danmarks radio.

Det är sedan tidigare känt att tibetaner i Danmark hindrats från att demonstrera vid två kinesiska statsbesök 2012 och 2013. Polisen skärmade under besöken av de tibetanska demonstranterna från de kinesiska besökarna, vilket kritiserades eftersom det inskränkte yttrandefriheten.

Poliser har vittnat om att de spärrade av områden för tibetaner även vid statsbesök 1995 och 2002, rapporterar Danmarks radio. Därför har Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen på nytt öppnat den utredning som tidigare granskat hur tibetanska demonstranters yttrandefrihet inskränkts.

– Jag tycker att det är riktigt bra och riktigt viktigt. Alla upplysningar ska fram, och det är också viktigt att man går tillbaka i tiden, säger Danmarks rikspolischef Jens Henrik Højbjerg.

Kina till svenska riksdagsmän: Lägg er inte i våra angelägenheter

Han säger också att polisernas beteende i samband med statsbesöken har varit ”fullständigt horribelt”.

Enligt rikspolischefen ska nu hela kulturen inom polisen granskas för att undvika att demonstranters yttrandefrihet inskränks igen. 

– Vi inom polisen kommer arbeta med vår kultur och våra värderingar, för det här duger helt enkelt inte, säger han.

Läs mer: Tibetansk språkaktivist döms till långt straff

Tibet är en självstyrande region i västa Kina. Många tibetaner kämpar för självständighet vilket har gjort att Kinas kontroll över regionen har hårdnat. 

Bland annat Amnesty International har rapporterat om ökat förtryck och övervakning av den tibetanska befolkningen. 

Flera svenska riksdagsledamöter som träffade Tibets exilledare Lobsang Sangay i höstas har vittnat om att de har fått hotfulla telefonsamtal från Kinas ambassad i Stockholm.

I våras åtalades också en man från Kina för misstänkt spioneri på tibetaner i bland annat Sverige. Enligt åklagaren har syftet varit att överlämna uppgifter om flyktingar och dissidenter till den kinesiska staten.

Läs mer: Misstänkt kinesisk spion åtalas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.