Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Dansk polis ska få visitera flyktingar i jakt på pengar”

Danske statsministern Lars Løkke Rasmussen har lagt fram en lista omfattande 34 punkter, som till huvuddelen framställer Danmark som ”inte särskilt attraktivt att söka asyl i”.
Danske statsministern Lars Løkke Rasmussen har lagt fram en lista omfattande 34 punkter, som till huvuddelen framställer Danmark som ”inte särskilt attraktivt att söka asyl i”. Foto: Thomas Borberg / Polfoto, AP

Tillströmningen av flyktingar leder till omprövningar i våra nordiska grannländer. Asylpolitiken blir stramare i både Danmark och Norge. I Danmark föreslås bland annat att polisen ska få visitera flyktingar och beslagta värdesaker.

Danmarks högerliberale statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade på fredagen en åtgärdslista på 34 punkter. De flesta syftar till att Danmark inte ska framstå som ”särskilt attraktivt att söka asyl i” jämfört med andra länder.

En del av paketet handlar om att få fram inkvartering för asylsökande, men i övrigt handlar det om att minska kostnaderna för asylinvandringen genom sänkta bidrag och stramare regelverk.

Myndigheterna ges möjlighet att kontrollera om asylsökande har egna ekonomiska medel, genom att visitera dem och söka igenom deras packning. Om så är fallet ska den asylsökande i större utsträckning stå för sin egen försörjning.

Undantag är saker till ett värde som anses nödvändigt för att ”upprätthålla en dräglig levnadsstandard”, skriver DR.dk. Det ska heller inte vara tillåtet att beslagta föremål av stort personligt värde, som vigselringar.

– Vi följer situationen timme för timme och har beredskap för att införa gränskontroller. Men efter att Sverige haft gränskontroll i ett dygn är det vår bedömning att ökad gränskontroll kommer att medföra ett stigande asyltal, sade Løkke.

Regeringens tre borgerliga stödpartier har begärt gränskontroll.

Det kommer att ta längre tid innan en person kan få permanent uppehållstillstånd eller när en familjeåterförening kan ske. Staten kommer inte längre att bekosta resorna vid en familjeåterförening.

Det blir också lättare att dra tillbaka uppehållstillstånd och avvisningar ska ske raskare takt.

Vid uttagning av kvotflyktingar ska större hänsyn tas till vilken ”integrationspotential” de har.

Förslagen kallas ”omänskliga” av de röda partierna i oppositionen.

Partierna i norska stortinget har fått omkring 100 asylförslag att ta ställning till. Uppgiften är att få kontroll över asylströmmen i norr och utmejsla en ny asylpolitik. Regeringen har lagt fram 15 förslag till åtstramningar för att begränsa framtida tillströmning.

Bland förslagen finns begränsningar i familjeåterförening, ökad användning av tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avvisningar av personer utan skyddsbehov.

Justitieminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet) lade på fredagen tillsammans med statsminister Erna Solberg (Høyre) fram flera förslag till snabbändringar i utlänningslagen som innebär att Norge kommer att stoppa fler asylsökande vid gränsen till Ryssland än tidigare.

Enligt Anundsen ska asylsökande delas in i tre grupper vid gränskontrollen Storskog.

– Det är en grupp som kommer att bli stående vid bommen, sade han.

Det är människor som kan få uppehållstillstånd i Ryssland och därmed saknar grund för att söka skydd i Norge. Migrationsmyndigheterna kommer att få nya riktlinjer som definierar Ryssland som ett säkert tredjeland. Det innebär att en person kan skickas tillbaka inom 48 timmar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.