Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dansk-politiker-kastade-koranen-utloste-gatukaos/

Världen

Dansk politiker kastade Koranen – utlöste gatubråk

Upploppsliknande scener utspelade sig i Köpenhamn på söndagen. Detta efter att en islamkritisk politiker kastat ett exemplar av Koranen på marken.

Rätta artikel

Det var i samband med att partiet Stram Kurs demonstrerade på Blågårds Plads i Köpenhamn som oroligheterna bröt ut. Den islamkritiske politikern Rasmus Paludan och en partikollega kastade ett exemplar av Koranen mellan sig och tappade boken vid upprepade tillfällen – till synes avsiktligt, enligt Kvällsposten.

Åhörare upprördes och gick till angrepp mot Rasmus Paludan. Politikern fördes bort av polis, men kaoset hade bara börjat. Polisen attackerades med både gatstenar, cyklar och annat ”tillgängligt”, enligt en polis som pratat med danska TV2.

En medarbetare på kanalen berättar att även barrikader ska ha byggts av diverse föremål, medan andra föremål satts i brand. På bilder från platsen kan man bland annat se containrar som står i lågor mitt i gatan och poliser som bär gasmask. Polisen använde tårgas och allmänheten uppmanades att hålla sig inne.

Oroligheterna spred sig till flera platser i Nørrebro och Christianshavn under söndagen, där både containrar och bilar sattes i brand. Oroligheterna fortsatte inpå kvällen, och strax efter klockan 22 på söndagskvällen uppgav polisen att ”sex-sju” personer var gripna med anledning av händelsen, skriver Politiken.