Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dansk turist smittad med zikavirus

Foto: BSIP SA / Alamy Stock Photo

En dansk turist som rest i Syd- och Centralamerika har smittats med zikaviruset, uppger Aarhus universitetshospital.

Patienten sökte vård för influensaliknande symptom som feber och muskelsmärtor. En undersökning visade på tisdagskvällen att patienten hade en zikavirusinfektion, skriver Aarhus universitetshospital i ett pressmeddelande.

Patientens tillstånd uppges vara stabilt.

Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten – Sundhetsstyrelsen – säger att det inte finns någon risk för en zikavirusepidemi i Danmark. Men gravida kvinnor får ändå rådet att avvakta med resor till drabbade områden.

Viruset som sprids av myggor av släktet Aedes har påvisats i tropiska delar av Afrika, Asien och Oceanien. Sedan 2015 har det också spritts i flera länder i Syd- och Centralamerika. Symptomen är mild feber, hudutslag, ögoninflammation och muskelsmärtor som varar några dagar. En stor del av de som utsätts för viruset utvecklar inga symptom. Det finns dock risk för att viruset orsakar hjärnskador i fosterstadiet. Andelen hjärnskador hos nyfödda har ökat i utsatta områden efter en epidemi.

Även i Sverige har ett fall av zikavirus upptäckts. Också det fallet bedöms vara okomplicerat och någon risk för en epidemi finns inte, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Risken för spridning i Sverige är obefintlig. Myggan som sprider viruset finns inte här, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten.

Gravida som planerar att resa till drabbade områden får rådet att vända sig till en vaccinationsklinik eller mödravårdscentral för att diskutera eventuella risker.

Tre frågor. DN:s medicinreporter Amina Manzoor

Foto: DN

Ett fall av zikavirus har konstaterats i Danmark, sedan en man som rest i Latinamerika insjuknat. En svensk resenär har också smittats, men viruset är främst farligt för gravida.

 1. Hur farligt är zikaviruset?
  – Fram tills nyligen trodde man inte att viruset var särskilt farligt i sig. De vanligaste symtomen är feber, ledvärk, hudutslag och ögoninflammation i upp till en vecka, men de allra flesta blir inte sjuka. Nu tror forskare och myndigheter att zikavirusinfektion hos gravida ligger bakom en mycket kraftig ökning av barn som fötts med fosterskadan mikrocefali, onormalt litet huvud och utvecklingsstörning. 
 2. Vad ska jag tänka på när jag reser?
  – Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att rådfråga läkare eller mödravårdscentral innan de reser till länder där zikavirus eller andra tropiska sjukdomar finns. De rekommenderar resenärer att skydda sig mot myggbett genom myggnät, myggmedel och heltäckande kläder. Andra länder har mer restriktiva reserekommendationer.
 3. Kan zikaviruset spridas i Sverige?
  – Den mygga som sprider zikaviruset finns inte i Sverige, så risken för smittspridning är i stort sett obefintlig. Det har rapporterats om åtminstone ett fall där viruset överförts sexuellt, men det behövs mer forskning. 

 

 

Läs mer. Zikaviruset
Fakta. Zikaviruset
 • Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom.
 • De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet vara symtomen 2–7 dagar.
 • På enbart symtomen är det omöjligt att urskilja zikavirusinfektion från dengue.Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer.
 • Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom som associeras med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.