Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Danska grisar misshandlas svårt

Svenskarna köper alltmer griskött från Danmark – fyra gånger så mycket som på 90-talet. Men bakom den danska fläskkotletten finns inte sällan en historia av systematisk djurmisshandel. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.

Danska bönder och transportörer slår grisarna med hårda plaströr så att djuren i värsta fall får skador långt in i musklerna. Slagen utdelas för att grisarna ska gå fortare, in i lastbilarna och sedan vidare till slakt. Snabba grisar sänker den samlade transportkostnaden.

Käppmisshandeln var enligt Ekot tidigare ett nästan okänt fenomen, men i det prispressade fläskköttets tid blir käpparna vanligare.

Under första halvåret 2008 anmäldes 20 fall där grisar hade blivit slagna med plaströr. Anmälningarna inkom till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet. Pall Leifsson är veterinär där, och tror att den siffran bara är toppen av ett isberg.

- Det är en katastrof. Att slå djur så där, det får inte förekomma, säger Pall Leifsson till Ekot.

I Danmark föds över 25 miljoner grisar upp varje år. Sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats, och i fjol hamnade nära 40 000 ton danskt griskött på de svenska borden.

Ekot har besökt danska gårdar, och filmat grisarnas verklighet. Bönderna på dessa gårdar anser att djuren har en dräglig tillvaro. Grisarna beskrivs av reporterteamet som svarta av egen avföring, och i vissa fall halvt förlamade i bakbenen. Upplevelserna styrks av en film som nu lagts ut på Youtube.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv – en bur så trång att djuren inte kan vända sig om. Helt lagligt i Danmark, men konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Och detta får emellertid inte förekomma heller i Danmark. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga, rapporterar Ekot.

Uppåt nio av tio danska grisar lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på, men trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö tillhandahåller långt ifrån alla bönder sina djur detta.

Många grisar ("alla", enligt de utsända) har svansarna avklippta. Att rutinmässigt klippa av svansarna strider mot lagen. Ändå kuperas enligt EU:s livsmedelsmyndighet 99 procent av de danska grisarna.

Kjeld Hansen, dansk författare och journalist som följt den danska grisnäringen i många år, anser att det handlar om en massiv djurmisshandel. I bjärt kontrast till honom står Torben Paulsen, ordförande för Danmarks svinproducenter.

- Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.