Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danska-muslimer-rads-spanningar-efter-attentaten/

Världen

Danska muslimer räds spänningar efter attentaten

01:25.

Muslimer i området där Omar el-Husseins bodde är oroliga för vad som kommer hända efter helgens attentat och hur livet för muslimer kommer att bli.

Muslimer i området där Omar El-Hussein levde är oroliga för att helgens attentat ska skapa ytterligare spänningar i samhället.

- Jag fruktar att det kommer att bli svårare att vara muslim i Danmark efter det här, säger 18-årige Nima Ali Zadeh.

Jens Littorin
Rätta artikel

Uppståndelsen i bostadsområdet på Nørrebro i norra Köpenhamn har lagt sig. Här slog dansk polis till i söndags i jakten på vapen och medhjälpare till Omar El-Hussein. 22-åringen, som misstänks ligga bakom helgens attentat, har ofta varit synlig i de här kvarteren.

Här brukade han kickboxas, här besökte han ibland ett internetcafé.

- Jag kände honom inte, men jag brukade se honom. Det var kanske någon vecka sedan senast, säger 26-åriga Emelie Hansson, som bor i porten intill den som polisen slog till mot i söndags och fann det man misstänker är ett av attentatsmannens vapen.

Emelie Hansson arbetar som dagmamma och säger att det som hänt är förfärligt, men att det inte gör henne rädd.

- För mig är den killen ingen terrorist. Det verkar mer som han kände sig färdig med sitt liv och ville sluta med en "big bang", säger hon.

Omar El-Hussein kopplas av polisen till ett kriminellt gäng som håller till här i området. Han hade många vänner här.

Tre killar i luvtröjor går förbi när DN gör intervjuer och en av dem säger på engelska: "Vila i frid, Omar."

Porten till huset på Svanevej där El-Hussein öppnade eld mot polis och sköts till döds är perforerad av kulhål. Vid platsen ligger blommor och hälsningar.

I området bor många invandrare och muslimer. Många är tveksamma till att tala med oss. Några säger att de är rädda för att attentaten ska skapa spänningar i det danska samhället.

- Jag tror att det kommer att skapa hat mellan danskar och muslimer, men jag är ju både muslim och dansk, säger 18-årige Nima Ali Zadeh, som är född i Danmark av iranska föräldrar.

Ahmd Abdi, som kommit till Danmark från Somalia via Holland, håller med. Han säger att han märker av spänningarna i samhället och att han är rädd för att det kommer bli mer våld. Det, betonar han, är inte rätt väg för att lösa problemen.

- Jag är helt emot att man publicerar sådant som Muhammedteckningar, men vägen framåt är inte att bruka våld, utan att tala och debattera. Alla har rätt att uttrycka en mening, säger han.

Vid 16.30-tiden kom vänner till den misstänkte gärningsmannen och tog bort alla blommor som hade lagts på platsen.

Efter att vännerna till Omar El-Hussein flyttat på blommorna uttalade sig en av dem för TV2. Han sade sig heta Abdullah.

Han beskrev Omar som en god och lugn person och sade att han hoppades att han var i paradiset nu. Han tog inte avstånd från attentaten.

– När vi muslimer blir angripna har vi rätt att försvara oss, sade han.

Han förklarade också att en konstnär som Lars Vilks borde dödas.

– Vilken rätt har han att kränka 1,5 miljarder människor, sade mannen.