Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Danska S vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet

Mette Frederiksen, danska Socialdemokraternas partiledare.
Mette Frederiksen, danska Socialdemokraternas partiledare. Other: Heiko Junge/NTB Scanpix

Danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet. 

På måndagen presenterar partiet förslaget om en ny migrationsreform, rapporterar DR

Danska Socialdemokraterna, som är det största oppositionspartiet i landet, föreslår nu att personer som söker asyl vid den danska gränsen, så kallade spontanansökningar, ska skickas till danskdrivna flyktingläger i exempelvis Nordafrika. Tanken är att dessa personer ska bo där under asylprocessen.  

Även om de anses ha skäl för asyl kommer de ändå inte få komma till Danmark, utan ska i stället skickas vidare till FN:s flyktingläger, skriver DR.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger Mette Frederiksen, partiledare för danska Socialdemokraterna till DR och forsätter: 

– Situationen är den att det kommer fler flyktingar till Europa än vad vi själva kan hantera. Men de flesta av världens flyktingar hjälper vi inte. 

Läs mer: Skarpa reaktioner på nya danska asylregler 

I gengäld föreslår partiet att Danmark ska ta emot fler kvotflyktingar från FN och att antalet då kan vara högre än de 500 som Danmark tidigare har tagit emot innan landet satte stopp. 

– Det kommer åtminstone att vara en möjlighet, för om det inte finns några spontana asylsökande till Danmark kommer vi att hamna i en situation som jag föredrar, nämligen att vi bestämmer hur många vi ska ta in till Danmark, säger Mette Frederiksen.

Förslaget innebär också Danmark ska skänka mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs mer: Omöjligt söka asyl vid dansk gräns 

Det nya asylförslaget ska kombineras ett tak för invandrare som inte kommer från västvärlden. Taket ska omfatta både flyktingar, människor med humanitära asylskäl och familjeåterföreningar från länder utanför västvärlden. 

På måndagen presenterar partiet hela sin migrationsreform på en pressträff, uppger DR. 

Danmarks regering leds av Lars Løkke Rasmussen från högerpartiet Venstre. Regeringen är en minoritetskoalition mellan Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkparti. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.