Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Danska utrikesministern: Glad att jag inte bor i Sverige

Ganska nytillträdde danske utrikesministern Kristian Jensen skrev att han var glad över att han inte bodde i Sverige.
Ganska nytillträdde danske utrikesministern Kristian Jensen skrev att han var glad över att han inte bodde i Sverige. Foto: Michael Sohn/AP

”Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige...” skrev Danmarks utrikesminister på Facebook och länkade till en artikel om ifrågasatta plåster.

Utrikesminister Margot Wallström förlåter ”övertrampet”.

”Han lär sig säkert”, säger hon till TT.

Allt började med ett inslag i P3 Nyheter och en diskussion i P1 Morgon. Paula Dahlberg, som driver bloggen vardagsrasismen.nu, efterlyste plåster i fler färger än bara beige. Att kalla vissa plåster hudfärgade och endast erbjuda en nyans är ett tecken på ”vithetsnormen”, resonerade Dahlberg.

Apoteket tog problematiken till sig och ska nu försöka hitta plåster som passar fler hudfärger.

Debatten tog fart, men snarare i Danmark än i Sverige. Danska medier rapporterade om en påstått uppblossad debatt i Sverige där ”plåster anklagas för att vara rasistiska”.

Ganska nytillträdde utrikesministern Kristian Jensen i Danmark, från borgerliga Venstre, gav sig också in i debatten och slog på tangenterna. Han länkade till en dansk artikel om ”plåsterdebatten” i grannlandet och skrev att han var glad för att inte bo i Sverige.

Men kommentaren är skriven med glimten i ögat, förklarade Kristian Jensen senare för danska TV2:

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster.

Utrikesminister Margot Wallström (S) känner till inlägget och kommenterade det under ett besök i Göteborg.

– Jag tänker att han är ny på jobbet som utrikesminister. Man får förlåta sådana där övertramp. Han lär sig säkert, säger Wallström till TT.

Men statsvetarprofessorn Drude Dahlerup, vid Stockholms universitet, tycker att en ursäkt till svenska folket är på sin plats.

– Det är ovärdigt att en utrikesminister uttalar sig så här om ett grannland, säger hon till TT.

Hon kommer själv från Danmark och anser att danska politiker allt oftare försöker göra inrikespolitiska poänger genom att måla en nidbild av Sverige.

– Det är en tendens i dansk politik, säger hon.

Dahlerup blev chockad över uttalandet.

– Han har kanske inte förstått sin nya roll. Men det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikeministrar.

Kristian Jensen

Namn: Kristian Jensen

Född: 1971

Familj: Gift, tre söner.

Titel: Utrikesminister, vice partiordförande för borgerliga Venstre.

Bakgrund: Bland annat skatteminister (2004–2010), ordförande för Venstres folketingsgrupp (2010–2015) och statsrevisor (2011–2015).

Källa: Statsministeriet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.