Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/danska-yngst-i-eu-parlamentet/

Världen

Danska yngst i EU-parlamentet

Valaffisch med Kira Marie Peter-Hansen. Foto: Kristian Djurhuus

Danska Kira Marie Peter-Hansen från Socialistisk Folkeparti (SF) blir yngsta EU-parlamentarikern hittills, skriver tidningen Politiken.

EU-valet 2019

– Jag hoppas de gamla nissarna kommer att vara snälla mot mig. Och jag hoppas att de unga väljarna känner att de nu kommer lite närmare Europa, säger hon till Danmarks Radio.

Det var långt ifrån självklart att 21-åriga Peter-Hansen skulle få plats i parlamentet. Fram till valdagen pekade opinionsmätningarna på att SF bara skulle få ett av Danmarks 14 mandat. Partiet tog dock mot förmodan hem två mandat och i drygt ett dygn trodde alla att det skulle bli partiets två toppnamn som skulle till Bryssel. Men partiets andranamn tackade oväntat nej till sin plats.

Med nästan 16.000 personkryss är Peter-Hansen partiets tredje mest populära politiker – och nu också yngste EU-parlamentarikern.

Ämnen i den här artikeln:

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt