Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Danskt nätverk redo att smuggla flyktingar

Id-kontroller på Kastrup på måndagen.
Id-kontroller på Kastrup på måndagen. Foto: Anders Hansson

Medmenneskesmuglere – så kallar sig ett nytt danskt nätverk som säger sig vara redo att smuggla papperslösa flyktingar till Sverige. Men med flygplan och fartyg övervakas Öresund av Kustbevakningen – ett arbete som förstärktes i december i fjol.

Från småbåtshamnar i Köpenhamnsområdet ska nätverket starta resan mot Sverige. Privatpersoner behöver ställa upp genom att låna ut sina båtar. Poängen är att kringgå id-kravet för resande mot Sverige vid Köpenhamns flygplats Kastrup – som stoppar papperslösa flyktingar med Sverige som slutdestination.

– Vi försöker hitta andra vägar för att föra flyktingarna till trygghet, nu när politikerna inte tar sitt ansvar, säger Annika Holm Nielsen, som kandiderade till vänstergröna Enhedslisten vid senaste folketingsvalet, till danska TV2 Lorry.

Förutom att smugglingen är olaglig varnar Kustbevakningen för riskerna ur ett sjösäkerhetsperspektiv.

– Ytterst få flyktingar är simkunniga och få har sjövana. Det ställer krav på den som vill föra dessa personer över havet den här årstiden. Jag tror inte att syftet är att riskera någons liv, men det kan bli konsekvensen, säger Mattias Lindholm, kommunikatör hos Kustbevakningen, till TT.

Några följder till sjöss med anledning av den tillfälliga gränskontrollen eller de nya id-kraven kan inte Kustbevakningen rapportera om i nuläget. Men uttalandena från nätverket Medmenneskesmuglere är kända.

– Men vi har ännu inte sett någonting på sjön i Öresund som tyder på att de har börjat, säger Mattias Lindholm, kommunikatör hos Kustbevakningen, till TT.

–Vi måste dock vara beredda på att människor kan söka sig en annan väg än den över bron och med färjor.

Så här i vintertid kan det vara svårare för människosmugglare till havs att inte bli upptäckta.

– Fritidsbåtar sticker ju ut mer så här års än under sommartid.

Trots att människosmugglare riskerar fängelse är Annika Holm Nielsen beredd att bryta lagen.

– Vi offrar väldigt lite genom att ta den risken, i jämförelse med det alla dessa människor hade riskerat genom att stanna eller de risker de tagit på vägen hit, säger hon till tv-kanalen.

Om gränskontrollerna införts under en sommar hade båtar med flyktingar kanske redan varit i Sverige, resonerar Mattias Lindholm.

– Det är ju väldigt hypotetiskt. Men vi är väldigt glada att det inte kommer båtar så här års. Om du ramlar i vattnet och inte blir upplockad väldigt snabbt så är risken stor att du blir så kraftigt nedkyld att du dör, säger Lindholm till TT.

Dagen när id-krav infördes på Köpenhamns flygplats Kastrup blev antalet asylsökande 331 personer i Sverige, enligt Migrationsverket. Knappt 2 000 personer har sökt asyl i Sverige de senaste sju dagarna. Hur id-kravet påverkar antalet asylsökande är ännu för tidigt att säga, enligt Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst.

– Alla asylsökande anländer inte det dygn som de registreras. Rimligtvis ger id-kontroller någon form av effekt eftersom många flyktingar saknar id-handlingar. Men vi har ännu inte gjort någon specifik analys av den 4 januari. Siffrorna kommer inte att säga något förrän om några veckor, när vi kan jämföra en längre period, säger Måhlén till TT.

Enligt vad TT erfar kommer regeringen på torsdag, den 7 januari, att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna, det vill säga de kontroller som görs vid den svenska gränsen, i Sverige med 30 dagar. Senast de förlängdes var det med 20 dagar, före jul. Redan då sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att nästa beslut troligen skulle avse en längre period och att han också skickat brev till EU-kommissionen om regeringens avsikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.