Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-forsoker-syriens-president-al-assad-ruinera-sin-barndomsvan/

Bashar al-Assad har styrt Syrien i 20 års tid. Han ärvde makten efter sin far Hafaz al-Assad (t h i bakgrunden). Modern Anisa tillhörde den mäktiga familjen Makhlouf. Rami Makhlouf (t v i bakgrunden) är kusin till Bashar al-Assad och Syriens rikaste man.
Bashar al-Assad har styrt Syrien i 20 års tid. Han ärvde makten efter sin far Hafaz al-Assad (t h i bakgrunden). Modern Anisa tillhörde den mäktiga familjen Makhlouf. Rami Makhlouf (t v i bakgrunden) är kusin till Bashar al-Assad och Syriens rikaste man. Illustration: Stefan Rothmaier
VÄRLDEN

Därför försöker Syriens president al-Assad ruinera sin barndomsvän

De var barndomsvännerna som delade upp Syrien mellan sig. Rami Makhlouf skötte pengarna och Bashar al-Assad hanterade politiken. Nu har de forna kumpanerna blivit dödligt osams.
DN:s Erik Ohlsson berättar historien om diktatorn och miljardären.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 När Bashar al-Assad ville konfiskera delar av Rami Makhloufs egendom gick denne ut och stred för sin sak på sociala medier.
Foto: AFP or licensors
Bild 2 av 14 Tjocka men värdelösa sedelbuntar. Efter nio år av inbördeskrig håller Syriens ekonomi på att kollapsa. De syriska pundsedlarna som pryds av president al-Assad håller på att bli monopolpengar.
Foto: Juma Mohammad
Bild 3 av 14 Ett presidentskap med tronföljd. Hafez al-Assad (bilden) tog över makten i Syrien för ett halvsekel sedan, och familjen håller fortfarande greppet om landet.
Bild 4 av 14 Det här familjeporträttet togs troligen år 1992. Längst fram Hafez al-Assad och fru Anisa Makhlouf. I den bakersta raden står deras barn, från vänster Maher, Bashar, Basil, Majid och Bushra.
Foto: Universal History Archive/REX
Bild 5 av 14 Hafez al-Assad skapade en kult kring sin person som inte är olik den som förekommer i Nordkorea. Här förekommer han på ett bokomslag.
Foto: Ariel Schalit/AP
Bild 6 av 14 Rami Makhlouf i samband med invignigen av ett internationellt storhotell i Damaskus år 2010. Då, för tio år sedan, stod Makhlouf på höjden av makt och rikedom. Nu kämpar han för livet för att behålla sin ställning.
Bild 7 av 14 Rifaat al-Assad, yngre bror till Hafez al-Assad, konspirerade för att ta makten i Syrien genom ett militärkupp. Men Hafez vred vapnen ur broderns hand och jagade honom ut ur Syrien. Bilden är tagen i Paris år 2011.
Foto: Michel Euler, Michel Euler
Bild 8 av 14 Basil al-Assad skulle ta över presidentmakten efter sin far Hafez. I stället dog han i en bilolycka, bara 31 år gammal. Lojala assadister betraktar unge al-Assad (här avbildade på en husvägg i Aleppo) som en fallen hjälte.
Foto: Alamy
Bild 9 av 14 Bashar al-Assad fick ta över som president år 2000. På bilden flankeras hans av Syriens stormufti Ahmed Keftaro (till höger) och toppfigurer inom Baathpartiet i samband med fastebrytarfesten eid al-fitr.
Foto: AP
Bild 10 av 14 Sörjer i solglasögon. Bashar al-Assad (längst t h) i samband med begravningen av hans far Hafez i juni år 2000. I mitten står lillebrodern Maher och längts t v Assef Shawjkat, som var gift med Bashars storasyster.
Foto: Uncredited
Bild 11 av 14 Asma al-Assad har tagit sitt arbete som Syriens första dam på stort allvar. Här besöker hon syriska konstnärer tillsammans med sin make Bashar al-Assad.
Foto: AP
Bild 12 av 14 Bashar al-Assad skakar hand med Rysslands Vladimir Putin hösten 2015, strax efter att den ryske presidenten beslutat att gå med i inbördeskriget i Syrien och bekämpa ”rebellerna”.
Foto: Alexei Druzhinin/AP
Bild 13 av 14 En jättelik vepa med Bashar al-Assads bild på i Aleppo påminner om att al-Assads trupper, understödda av ryskt flyg och iranska rådgivare, numera kontrollerar hela Aleppo som är Syriens näst största stad.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Bild 14 av 14 Paret al-Assad lägger sina röster i parlamentsvalet som hölls i juli 2020. Sanktioner och den pågående covid-19-pandemin har bidragit till att försvaga Syrien, som redan var sargat av kriget.