Bashar al-Assad har styrt Syrien i 20 års tid. Han ärvde makten efter sin far Hafaz al-Assad (t h i bakgrunden). Modern Anisa tillhörde den mäktiga familjen Makhlouf. Rami Makhlouf (t v i bakgrunden) är kusin till Bashar al-Assad och Syriens rikaste man.
Illustration: Stefan Rothmaier
Därför försöker Syriens president al-Assad ruinera sin barndomsvän
De var barndomsvännerna som delade upp Syrien mellan sig. Rami Makhlouf skötte pengarna och Bashar al-Assad hanterade politiken. Nu har de forna kumpanerna blivit dödligt osams. DN:s Erik Ohlsson berättar historien om diktatorn och miljardären.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14När Bashar al-Assad ville konfiskera delar av Rami Makhloufs egendom gick denne ut och stred för sin sak på sociala medier.
Foto: AFP
Bild 2 av 14Tjocka men värdelösa sedelbuntar. Efter nio år av inbördeskrig håller Syriens ekonomi på att kollapsa. De syriska pundsedlarna som pryds av president al-Assad håller på att bli monopolpengar.
Foto: Juma Mohammad/AP
Bild 3 av 14Ett presidentskap med tronföljd. Hafez al-Assad (bilden) tog över makten i Syrien för ett halvsekel sedan, och familjen håller fortfarande greppet om landet.
Bild 4 av 14Det här familjeporträttet togs troligen år 1992. Längst fram Hafez al-Assad och fru Anisa Makhlouf. I den bakersta raden står deras barn, från vänster Maher, Bashar, Basil, Majid och Bushra.
Foto: Universal History Archive/REX
Bild 5 av 14Hafez al-Assad skapade en kult kring sin person som inte är olik den som förekommer i Nordkorea. Här förekommer han på ett bokomslag.
Foto: Ariel Schalit/AP
Bild 6 av 14Rami Makhlouf i samband med invignigen av ett internationellt storhotell i Damaskus år 2010. Då, för tio år sedan, stod Makhlouf på höjden av makt och rikedom. Nu kämpar han för livet för att behålla sin ställning.
Foto: AP
Bild 7 av 14Rifaat al-Assad, yngre bror till Hafez al-Assad, konspirerade för att ta makten i Syrien genom ett militärkupp. Men Hafez vred vapnen ur broderns hand och jagade honom ut ur Syrien. Bilden är tagen i Paris år 2011.
Foto: Michel Euler/AP
Bild 8 av 14Basil al-Assad skulle ta över presidentmakten efter sin far Hafez. I stället dog han i en bilolycka, bara 31 år gammal. Lojala assadister betraktar unge al-Assad (här avbildade på en husvägg i Aleppo) som en fallen hjälte.
Foto: Alamy
Bild 9 av 14Bashar al-Assad fick ta över som president år 2000. På bilden flankeras hans av Syriens stormufti Ahmed Keftaro (till höger) och toppfigurer inom Baathpartiet i samband med fastebrytarfesten eid al-fitr.
Foto: AP
Bild 10 av 14Sörjer i solglasögon. Bashar al-Assad (längst t h) i samband med begravningen av hans far Hafez i juni år 2000. I mitten står lillebrodern Maher och längts t v Assef Shawjkat, som var gift med Bashars storasyster.
Foto: AP
Bild 11 av 14Asma al-Assad har tagit sitt arbete som Syriens första dam på stort allvar. Här besöker hon syriska konstnärer tillsammans med sin make Bashar al-Assad.
Foto: AP
Bild 12 av 14Bashar al-Assad skakar hand med Rysslands Vladimir Putin hösten 2015, strax efter att den ryske presidenten beslutat att gå med i inbördeskriget i Syrien och bekämpa ”rebellerna”.
Foto: Alexei Druzhinin/AP
Bild 13 av 14En jättelik vepa med Bashar al-Assads bild på i Aleppo påminner om att al-Assads trupper, understödda av ryskt flyg och iranska rådgivare, numera kontrollerar hela Aleppo som är Syriens näst största stad.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Bild 14 av 14Paret al-Assad lägger sina röster i parlamentsvalet som hölls i juli 2020. Sanktioner och den pågående covid-19-pandemin har bidragit till att försvaga Syrien, som redan var sargat av kriget.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.