Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-fortsatter-kineserna-att-bara-skaffa-ett-barn/

Ruowen har en matpaus i sin hektiska vardag. Hon är en av många medelklassbarn i Kina som tar privatlektioner från tidig ålder.
Världen

Därför fortsätter kineserna att bara skaffa ett barn

SHANGHAI. För tre år sedan övergav Kina ettbarnspolitiken – oroad för att en allt äldre befolkning ska stoppa landets ekonomiska uppgång. Men babyboomen som regimen hoppades på uteblev. Tvärtom sjunker födelsetalen.

DN följde det femåriga endabarnet Wang Ruowen och hennes föräldrar under en späckad dag för att ta reda på varför.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Klockan är åtta på morgonen och Wang Ruowen är på väg med sin far Wang Hungheng till förskolan. Det är början på en lång dag.
Foto: Kalle Koponen
Bild 2 av 15 Ruowen hoppar glatt upp på sin pappas elmoppe när förskolan är slut. Hon ska snart få leka i parken. Därefter väntar en privatlektion anordnad av ett tyskt leksaksföretag.
Foto: Kalle Koponen
Bild 3 av 15 Ruowen är glad att träffa sin mamma Wang Shuyin efter att ha avslutat en dag med förskola, besök i parken och en privatlektion.
Foto: Kalle Koponen
Bild 4 av 15 Paret Wang Shuyin och Wang Chunheng har fått lägga fritidssysselsättningar på hyllan sedan de fick barn. All tid går åt till att ta dottern till lektioner och hjälpa henne med inlärning.
Foto: Kalle Koponen
Bild 5 av 15 Ruowen får hjälp av mamma Wang Shuyin att läsa boken ”Nate the great saves the king of Sweden” på engelska. Shuyin, som arbetar som guide, pratade bara engelska med Ruowen fram tills hon var tre år. Allt för att hon ska få ett försprång i språkkunskaper.
Foto: Kalle Koponen
Bild 6 av 15 På väg till förskolan pratar Ruowen om att hon vill ha en hund. Men hennes föräldrar är fokuserade på att hon ska klara det tuffa inträdesprovet till något av Kinas bättre universitet. Förberedelserna inför provet har redan börjat.
Foto: Kalle Koponen
Bild 7 av 15 Farmor Zhang Bao Zhen läser i familjens kök. Lägenheten är trång. Anledningen till att de bor där är närheten till bra skolor. Att femåriga Ruowen får en bra utbildning anses avgörande för hennes framtid och familjen lägger ner stora pengar på att förebereda henne inför universitet.
Foto: Kalle Koponen
Bild 8 av 15 Kön ringlar lång när barnen ska hämtas på förskolan. Många som hämtar är far- och morföräldrar. Det är ofta de som tar hand om barnen när föräldrarna jobbar i Kina.
Foto: Kalle Koponen
Bild 9 av 15 Ruowen lyssnar på sagor i mobilen och vilar en stund. Snart är det dags för nästa aktivitet.
Foto: Kalle Koponen
Bild 10 av 15 Pappa Chunheng packar väskan efter att Ruowen avslutat sin privatlektion. Enligt Chunheng tänker inte Ruowen på att hon lär sig, hon träffar kompisar och har kul på lektionerna.
Foto: Kalle Koponen
Bild 11 av 15 Föräldrar sitter och väntar på att deras barn ska komma ut från en kurs som ett tyskt leksaksföretag håller i. Efter kursen får barnen leka gratis i företagets barnhage i en kvart.
Foto: Kalle Koponen
Bild 12 av 15 Femåriga Ruowen på en lektion som tillhandahålls av ett tyskt leksaksföretag. Deras spel påstås vara pedagogiska och främja barnens logiska tänkande.
Foto: Kalle Koponen
Bild 13 av 15 ”Jag vill ha stek”. Femåriga Ruowen är bestämd när det efter en privatlektion i logiskt tänkande stundar middag. Hon har privatlektioner nästan alla dagar efter förskolan.
Foto: Kalle Koponen
Bild 14 av 15 Ruowens stek tillagas i en shoppinggalleria. Hon är en bestämd femåring med inrutat schema.
Foto: Kalle Koponen
Bild 15 av 15 Femåriga Ruowens saker dominerar inredningen hos familjen. Överallt ligger böcker och leksaker som är hennes. Hon älskar att klä ut sig till prinsessan Elsa i filmen ”Frost”.
Foto: Kalle Koponen