Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-fruktar-erdogan-ett-maktskifte-i-vita-huset/

Världen

Därför fruktar Erdogan ett maktskifte i Vita huset

President Donald Trump och Turkiets president Tayyip Erdogan i Vita huset, maj 2017.
President Donald Trump och Turkiets president Tayyip Erdogan i Vita huset, maj 2017. Foto: Fotogramma/Ropi

Turkiet protesterade på fredagen mot förre amerikanske säkerhetsrådgivaren John Boltons nya bästsäljare ”The room where it happened”. 

Bolton skildrar presidenterna Donald Trumps och Tayyip Erdogans relation på ett ”ensidigt, manipulativt och avskyvärt sätt”, heter det i en kommuniké. 

Turkiets president Erdogans närmaste man Ibrahim Kalin har kallat Boltons berättelser för ett ”komplett delirium”.

Att det officiella Turkiet, som har fullt upp med krig i tre olika länder, låter sig skakas av en bok med diplomatiskt skvaller avslöjar mycket om de invecklade relationerna länderna emellan - och om den växande oron, för att inte säga ångesten, i Ankara över ett maktskifte i Washington. 

Läs mer: Domare vägrar stoppa Boltons bok 

Bägge kongressens kamrar vill införa sanktioner mot Turkiet för dess inköp av ryska luftvärnssystem, men har hindrats av Trump. Detta är bara en av många ”presenter” från Trump till kollegan.

Efter en stormig början blev Trump efterhand Erdogans beundrare och välgörare. Hösten 2016 lät Erdogan gripa en amerikansk präst, verksam i Turkiet sedan många år. Enligt turkarnas uträkning skulle detta pressa USA att utlämna Erdogans hatfigur, sektledaren Fethullah Gülen, som lever i USA. 

Trump, enligt Bolton, hade ingen aning om vem Gülen var och blev förgrymmad över turkarnas fräckhet. Efter hårda sanktioner mot den turkiska metallindustrin släpptes den amerikanske prästen. Men innan dess, berättar Bolton, hade Erdogan utverkat ett löfte från Trump att lägga ned brottmålsundersökningen i New York mot den statliga turkiska banken Halkbank.

Ett tema i Boltons bok är Trump-rådgivarnas skräck för direktkontakter mellan presidenten och brutala diktatorer som Putin, Xi, Kim Jong Un och Erdogan. Trump tycker så mycket om dessa slipade maktspelare och vill så gärna vara deras vän att han ideligen gör spontana eftergifter utan att få något i gengäld. Detta skedde i december 2018 under G-20 möte i Buenos Aires, då Erdogan och Trump överlade i enrum. 

Målet mot Halkbank i New York kretsar kring det största sanktionsbrottet i historien. Halkbank och andra turkiska aktörer tvättade tiotals miljarder dollar för den kringrända iranska regimen – uppenbarligen på Erdogans order. Men allt detta är ett hopkok av ondsinta lögner, berättar Erdogan för Trump, som låter sig övertalas, på några minuter.

Trump lovar Erdogan att byta ut åklagaren vid domstolen i Manhattan: ”det är Obamas folk, bara vi får in våra egna så skall det ordna sig”. Åklagaren i målet byttes mot en republikan, Geoffrey Berman. Men denne vägrade lägga ned målet mot Halkbank och mot Trumps vän, förre borgmästaren Rudy Giuliani – och tvingades häromdagen från sin post. Förhoppningen, hos Trump och hans tjänstvillige justitieminister William Barr, var att få Berman ersatt av en person i deras smak.

Men efter invecklade turer tas nu målet mot Halkbank över av Bermans viceåklagare Audrey Strauss, demokrat med oförvitligt anseende. För Erdogan är det mycket dåliga nyheter. Han själv och hans svärson, finansminister Berat Albayrak, är bägge djupt implicerade i Halkbanks affärer. Om de kan knytas personligen till storsvindeln, och om Trump lämnar Vita huset, blottas de för personliga amerikanska sanktioner, något som skulle få dramatiska konsekvenser för relationerna mellan länderna. 

Men det är inte allt som skulle drabba Turkiet om Joe Biden blir president: Med stor sannolikhet skulle landet drabbas av sanktioner för de ryska vapenköpen och dess fria händer i nordöstra Syriens kurdiska områden – en annan gåva från Trump – skulle upphöra.

Läs mer: Turkiet välkomnar New York-åklagarens fall 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt