Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Därför hånas IS på sociala medier

Parodier på halshuggningar och bombdåd. Så hånas terrorgruppen IS i videofilmer på sociala medier. Syftet är att ta ifrån dem makten, menar forskaren Christian Christensen. ”Satir är ett starkt verktyg mot terror”, säger han.

Terrorgruppen IS är känd för sin förmåga att utnyttja sociala medier i syfte att sprida skräck bland lokalbefolkningen och locka till sig nya medlemmar.

Samtidigt slår allt fler i den muslimska världen tillbaka genom samma plattformar. Det har blivit allt mer utbrett att göra narr av IS genom videofilmer på nätet. Till exempel finns en rad parodier på de halshuggningar som IS regelbundet filmar och postar på sociala medier. I en av dem tvingas ”terroristerna” till en rad omtagningar – bland annat på grund av att offret flyr – och när de till sist lyckas med dådet inser de att inget har spelats in. Därför gör de om halshuggningen, denna gång med ljudteknikern som offer, skrev New York Times i mars.

I en annan video stoppas en kvinna vid en vägspärr och blir tillsagd att kvinnor inte får köra bil. För att rädda sitt liv säger kvinnan att hon har en bomb i fordonet och att hon är på väg för att spränga den. Och den palestinska komedigruppen Watan ala Watar har gjort en video där två IS-terrorister börjar bråka om vem som ska få äran att döda en jordansk kristen. Innan dispyten är över dör offret i en hjärtattack – vilket resulterar i tårar hos krigarna, rapporterade al-Jazira i mars.

I en musikvideo som gör narr av gruppen spelar ”terroristerna” på sina gevär och käppar, med IS svarta flagga i bakgrunden. Filmen har visats i kurdisk tv, rapporterar al-Arabiya.

”Vi har skägg, är smutsiga och lortiga, vi är korkade och har inget i huvudet”, sjunger männen och fortsätter:

”Vårt språk är kulor och hugg, vi har ingen kunskap i våra hjärnor, vi skrämmer kvinnor och barn.”

Fyra syriska videoaktivister från Aleppo, som har flytt över gränsen till Turkiet, tror att humor är det enda sättet att bekämpa terroristerna på. Från en tillfällig studio i den turkiska staden Gaziantep producerar de satiriska filmer som läggs ut på sociala medier.

– Hela världen verkar vara skräckslagen inför IS, så vi vill skratta åt dem, blotta deras hyckleri och visa att deras tolkning av islam inte representerar den överväldigande delen av muslimerna, sade Maen Watfe i en intervju med The Guardian i mars.

Gruppen anser att terroristerna framställs som starka och skrämmande av medierna, därför vill de visa deras svagheter. Terroristerna porträtteras som naiva, brutala hycklare.

Men priset de får betala är högt. Medlemmarna har mottagit dödshot via mejl och sociala medier. Nu tvingas de flytta runt mellan hemliga adresser.

– En av dem sade att de skulle göra slut på oss precis som de gjorde slut på Charlie Hebdo (den franska tidning som utsattes för ett terrorattentat i januari), säger Aya Brown som använder ett fingerat namn av rädsla för repressalier.

Den syriska journalisten Samir Alani har hållits fängslad av IS. Han tycker att det är lätt att häckla terrorgruppen.

– Många människor är rädda för Daish (ett annat namn på IS), humor hjälper för att ta sig förbi den rädslan. En grupp som IS kan bäst bekämpas när det civila samhället inte är rädd för eller imponerad av den. Det här är vad sketcherna kan uppnå, säger han till The Guardian.

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, har forskat om hur sociala medier används vid krig. Han menar att satir historiskt sett är ett välkänt verktyg mot terror.

– Det här är ett sätt för vanliga människor att ta makten från IS. Genom att ta bort mystiken kring gruppen minskar man deras makt, säger han till DN.

Satiriska klipp gör att publiken får en nyanserad bild av terrorgruppen, som annars skulle ha behållit kontrollen över sin image och identitet på sociala medier, menar han.

– Man använder gruppens egna rutiner för att håna dem. Det går att jämföra med när Charlie Chaplin gjorde narr av Hitler och förlöjligade honom genom att använda sig av samma symboler och samma sätt att prata.

Samtidigt kan det finnas ett problem med metoden, eftersom IS gärningar är så pass grymma.

– De är så oerhört våldsamma i verkligheten, därför kan ämnet vara för känsligt för att skämta om. För anhöriga till avlidna är det här inget skämt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.