Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Därför legaliserades cannabis

Montevideo. Som första land i världen har Uruguay legaliserat odling, försäljning och rökning av cannabis. Tanken är att den nya lagen ska slå undan fötterna på den organiserade brottsligheten i landet.
Men mer än hälften av invånarna röstade nej till legaliseringen.

Läs också: Argumenten för och emot legalisering av cannabis

Mitt på eftermiddagen löper en ström av människor längs strandpromenaden i Montevideo. De flesta joggar, några promenerar och en del röker marijuana. Doften av röken är så vanlig att man inte reagerar. Längre fram hänger ett gäng ungdomar runt skateboardparken Rodó och delar en joint bland palmerna.
– Jag brukar gå ned här efter jobbet, åka skateboard och röka lite. Det får mig att koppla av, säger Federico Barriola, 25.
Han är programmerare och gillar den nya lagen som gör det möjligt för honom att odla sin egen cannabis. Tidigare köpte han sin drog av en knarklangare.
– Det här är mycket bättre. Ingen tjänar pengar på det och jag slipper kontakten med langarna, säger han.
En av hans kompisar kommer förbi på rollerblades. Han tar ett bloss och tittar ut över Rio de la Plata som blänker i solskenet.
– Alkohol gör mig våldsam och tråkig. Jag föredrar marijuana, säger Felipe Lostorto, 21.
Han studerar vid journalisthögskolan och röker nästan varje dag. Han delar lägenhet och marijuana­planta med sin bror. När föräldrarna kommer på besök gömmer sönerna undan plantan. Men snart är det dags att berätta, menar han.
– Det är ju lagligt att röka. Ingenting att skämmas över, säger han.
Det enda journaliststudenten inte gillar med den nya lagen är att staten tvingar den som vill köpa cannabis av staten att registrera sig.
– Jag vill inte hamna i ett register, säger han.
På sjätte våningen i det nya presidentpalatset vid Plaza Independencia sitter landets "Drug tzar", Uruguays högsta chef för drogbekämpningen. I Latinamerika brukar den posten innehas av en maskin­gevärsbeväpnad före detta polis som går i skottsäker väst, bär svarta solglasögon och förlorar sitt jobb med jämna mellanrum eftersom han, det är alltid en han, samarbetar med drogkartellerna.
I Uruguay bär landets drogbekämpningschef en vinröd manchesterskjorta, en röd silkesscarfs och har runda glasögon. Han ser mer ut som en svensk folkhögskole­lärare.
Uruguays drogbekämpningschef är sociolog och arkitekten bakom världens mest liberala cannabislagstiftning.
– Vi gör det för samhällets bästa, säger Julio Calzada.
Bakgrunden till beslutet att legalisera var en brottsvåg som sköljde över Uruguay efter den ekonomiska kraschen 2002. Nästan 40 procent av medelklassen blev fattig och brottsstatistiken sköt i höjden. Uruguay, som alltid varit det lysande undantaget i Latinamerika, blev nästan lika våldsamt som sina grannländer.
När vänsterkoalitionen Frente Amplio (Breda fronten), som styrt Uruguay sedan 2005, studerade våldsstatistiken såg de att majoriteten av morden skett i samband med droghandel.
– På bara några år ökade antalet mord med nästan 150 procent. Det var uppenbart att vi behövde göra något, säger Julio Calzada.
Hans förslag var att legalisera för att på så sätt slå undan fötterna på knarkkartellerna.
­– Vi vill sno deras marknad för att undvika att de kör vårt land i botten, säger han.
Regeringen gjorde en undersökning som visar att åtta procent av alla vuxna i Uruguay är marijuanarökare och insåg att det vore svårt att få dem att sluta så länge de är i händerna på kartellerna. Om staten i stället legaliserade bruket kunde vården hjälpa dem som börjat röka för mycket, tänkte Julio Calzada.
Regeringen arrangerade en folkomröstning där 64 procent röstade nej till en legalisering. Men landets populäre president, José Mujica, lade då in sitt veto med motiveringen att detta var en sådan viktig fråga att han var tvungen att gå mot resultatet. En undersökning som regeringen gjorde i samband med omröstningen visade att bland de bäst utbildade och rikaste i Uruguay var 70 procent för en legalisering. Bland de fattigaste och sämst utbildade var 80 procent mot den.
– De som är fattiga lever där knarkkartellerna håller till. De hatar drogerna för att de vet att de dödar. Inte genom bruk, utan genom dispyter över marknaden. För att våldet ska upphöra måste vi göra drogen laglig, säger Julio Calzada.
Han arbetar just nu med den offentliga upphandlingen av de företag som ska odla marijuanan åt staten i växthus utanför Montevideo. Plantorna förväntas vara mogna kring karnevalen i februari, och kommer då att säljas på statskontrollerade apotek där varje invånare får köpa upp emot 40 gram cannabis i månaden.
Än så länge finns det därför inget svar på frågan om legal cannabis haft någon inverkan på brottsstatistiken.
Nancy Alonso är psykolog på Fundación Manantiales, ett behandlingshem i Montevideo för missbrukare. Hon är inte övertygad om att den nya lagen kommer att fungera.
– Droger är farliga, oavsett vilka de är. Jag har patienter som inte gjort något annat än rökt dagarna i ända, säger hon.
Hon menar att det kvittar om marijuanan är laglig eller inte. De som söker sig till drogen kan bli beroende och få sitt liv förstört. Hon hade hellre sett att regeringen satsat mer på utbildning i skolorna som hjälper folk att tacka nej till droger.
– Jag har många exempel där det börjat med att man rökt lite marijuana. Sedan har det blivit mer och mer. Till slut har drogen blivit viktigare än ditt jobb och din sambo. Den har tagit överhanden och splittrat ditt liv, säger Nancy Alonso som jobbat med missbrukare i femton år.
På huvudavenyn Avenida Constituyente i Montevideo ligger den nyöppnade butiken Urugrow som säljer frön, gödsel och lampor till personer som odlar sin egen marijuana. Butiksinnehavaren viftar bort psykologens farhågor som han menar handlar om missbrukare, inte vanliga marijuanarökare som tar en joint en fredagskväll i stället för ett glas rödvin.
– Ingen har någonsin dött av marijuana. Men det är klart att du blir seg i skallen om du röker för mycket. Jag tycker ändå att marijuana är tusen gånger bättre än alkohol, säger butiksinnehavaren Manolo Varela, 25.
Han menar att marijuanaodlandet i Uruguay har blivit en hobby, som att brygga sitt eget hipsteröl.
– Det är inte så svårt som folk tror. Det gäller bara att ha tålamod i början, säger Manolo Varela.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.