Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Därför tar Obama ställning för marijuana

USA rör sig allt snabbare mot ett totalt frisläppande av marijuana. Nu har president Barack Obama för första gången kastat sig in i debatten om legalisering av cannabis. I en kort passus i en mastodontintervju i tidskriften The New Yorker har Obama kommit ut som en förespråkare för att droger som marijuana och hasch ska avkriminaliseras.

Utspelet kommer tre veckor efter att delstaterna Colorado och Washington legalisering av marijuana för ”nöjeskonsumtion” har trätt i kraft. I ett 20-tal andra delstater är det också i praktiken fritt; där får man sedan flera år använda ”medicinsk marijuana” om man bara skaffar sig en läkarförskrivning.

I intervjun förklarar Obama: ”Som det är väl dokumenterat, så rökte jag gräs när jag var ung....jag tror inte att det är farligare än alkohol”.

Obama framhåller att han själv rökte vanliga cigaretter under en stor del av sitt liv och hävdar att "gräs" inte är farligare än tobak. Och jämfört med alkohol, menar han, är marijuana snarare mindre farligt, på det vis det påverkar den individuella brukaren.

Därmed inte sagt att han uppmuntrar någon att använda drogen:

– Jag har sagt till mina döttrar att jag anser det vara en dålig idé, ett slöseri med tid och inte särskilt hälsosamt.

Varför har nu presidenten tagit så pass klar ställning? Det framgår av intervjun att det som väger tungt för Obama är att amerikaner som tillhör minoriteter – afroamerikaner och latinos – grips och fängslas oproportionerligt ofta för marijuanaanvändning, jämfört med vita medelklassungdomar.

– De har mindre möjligheter att undvika orimligt hårda straff. Men vi ska inte låsa in ungar och individuella brukare i långa fängelsestraff när de som har skrivit lagarna förmodligen själva har gjort samma sak, sade Obama.

Argumentet ligger i linje med vad en av legaliseringsaktivisterna sade till mig förra året när jag besökte hans nyöppnade marijuanaklubb i Denver, Colorado:

– Kom ihåg att Obama rökte och sålde droger i Hawaii när han var ung. Om han hade dömts i fängelse hade han aldrig blivit president.

USA-presidenten gör en principiell åtskillnad mellan cannabis och ”hårda droger” (kokain, metamfetamin m m), vilket är långt ifrån oomstritt. Obama håller uppenbarligen inte med den del av den medicinska och barnpsykiatriska expertisen som betraktar cannabis som en farlig och förrädisk drog.

I Colorado är till exempel professor Chris Thurstone, som arbetar med narkotikaberoende barn, förtvivlad över vad som är på väg att ske. I spåren på det ökade cannabisbruket följer fler ungdomspsykoser.

– Varje dag träffar jag ungar som droppar ut från livet därför att de är beroende av marijuana, sade Thurstone till mig förra våren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.