Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-valjer-ryska-kvinnor-att-stanna-hemma-trots-att-de-har-hogre-utbildning-an-mannen/

02:02. Jelena Moisejeva är en av många högutbildade ryska kvinnor som överger karriären för familjens skull. Nu undervisar hon sonen Nikolaj hemma.
Världen

Därför väljer ryska kvinnor att stanna hemma – trots att de har högre utbildning än männen

Hon tjänade mer än sin man – men valde ändå att stanna hemma. Jelena Moisejeva är en av många högutbildade ryska kvinnor som överger karriären för familjens skull. Över hälften av ryska kvinnor i arbetsför ålder yrkesarbetar inte. Ändå är de i medeltal högre utbildade än ryska män.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Jelena Moisejeva är en av många högutbildade ryska kvinnor som överger karriären för familjens skull. Nu undervisar hon sonen Nikolaj hemma.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 2 av 8 Jelena Moisejeva undervisar sonen Nikolaj i matematik. Jag är ursprungligen utbildad lärare i tyska och engelska och att undervisa är inget problem för mig, säger hon.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 3 av 8 ”I tjugo år har jag stigit upp klockan sex på morgonen. Nu får jag stiga upp klockan nio. Jag har aldrig haft så här mycket tid för mig själv”, säger Jelena Moisejeva.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 4 av 8 ”Det visade sig att vi kunde läsa in resten av andra årskursen på några månader. Jag var häpen – tydligen är det så stimmigt i skolorna att de inte kan använda tiden i klassen effektivt”, säger Jelena Moisejeva. Nu arbetar Jelena och hennes son efter ett eget schema där bland annat simning och hobbybyggen av robotar ingår.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 5 av 8 Åttaåriga Nikolaj saknar inte skolan. Det är skönt att slippa stressen där, säger han. Han håller kontakt med sina kompisar via telefonen. Hemma belönar han sig med datorspel efter att läxorna är gjorda.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 6 av 8 Nikolaj simmar sex timmar i veckan. Han har mer tid för hobbyer nu när jag undervisar honom hemma och det visade sig att han är väldigt duktig på simning, säger mamma Jelena.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 7 av 8 Aljona Popova är jämställdhetsaktivist och driver sajten ”Ty ne odna” (Du är inte ensam) för att hjälpa utsatta kvinnor.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 8 av 8 Nikolaj med den busiga kattungen Basil.
Foto: Oksana Jusjko