Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-vill-nara-en-halv-miljon-manniskor-flytta-till-ett-trask-mitt-i-europa/

Världen

Därför vill nära en halv miljon människor flytta till ett träsk mitt i Europa

01:09.

Nästan en halv miljon människor vill flytta till en sumpig träskmark mitt i Europa.

Bild 1 av 10 Välkommen till Liberland – missnöjets förlovade rike – mellan Kroatien och Serbien.
Bild 2 av 10 Liberlands svenska representant René Malmgren står i fören när delegationen närmar sig sitt träsk. President Vit Jedlicka håller i flaggan.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 10 Den nordirländska sångerskan Claire Louise har hyrts in för att sjunga Liberlands nationalsång. Kanadensaren Geoffrey West, till höger, är här för att göra en rapport till sin alternativa radioshow Cosmic Vision News.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 10 President Vit Jedlicka skålar in tvåårsjubiléet och signerar ett certifikat för en ny medborgare som ska väljas in i gemenskapen.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 10 ”Vi pratar alltså om sju kvadratkilometer träsk. Många skulle tycka att det är ett fruktansvärt område, inte alls bra att bygga ett land på. Men det är vad vi har att tillgå, va. Det är vårt träsk”, säger René Malmgren.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 10 På den serbiska vägkrogen Carda Cod Carina bjuds på Liberlands officiella öl, med toner av banan. Liberland har även ett eget vin, egna pass, ett fotbollslandslag samt registreringsskyltar till bilar.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 10 Den kroatiska polisen blockerar vägen in mot Liberlands strand. Men utrikesminister Thomas D Walls, i mitten, skålar i mousserande rödvin ändå.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 10 President Vit Jedlicka skålar in tvåårsjubiléet och signerar ett certifikat för en ny medborgare som ska väljas in i gemenskapen.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 10 Vit Jedlicka greppar en gulsvart flagga och klättrar upp i fören. ”Jag borde ta en selfie”, säger han.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 10 "Vi är en stor och spretig grupp som alla känner oss väldigt utanför etablissemanget. Spottar man för mycket på vanligt folk så får de nog", säger Joakim Jacobsson.
Foto: Karl Melander

Nästan en halv miljon människor vill flytta till en sumpig träskmark mitt i Europa. DN:s Måns Mosesson och Anders Hansson följer med till Liberland, där missnöjet över skatter, invandring och byråkrati flyger fritt.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in