Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dataviruset fyller 25 år

För exakt 25 år sedan skapades något som världen lätt kunde vara utan – det första dataviruset. Från att varit en tämligen oskyldig företeelse är datavirusen i dag kärnan i en kriminell bransch som omsätter miljarder.

Det första dataviruset i pc-världen hette Brain A och skapades av bröderna Basit och Amjad Farooq Alvi i Pakistan 1986. Det vet vi med säkerhet eftersom de, till skillnad från dagens cyberskurkar, var vänliga nog att skriva in såväl namn som bostadsort och telefonnummer i programkoden. Deras syfte med viruset var helt enkelt att peka på osäkerheten i dåtidens operativsystem MS DOS. Bröderna är i dag för övrigt bredbands- och mobiloperatörer i Pakistan.

Brain A följdes av flera virus som också var tämligen oskyldiga, men allt eftersom åren gick blev den skadliga programkoden allt farligare. I dag finns det avknoppningar till Brain A som heter maskar, trojaner, logiska bomber, spionprogram och keyloggers, allt med samlingsnamnet skadlig eller elak kod.

Om det första viruset skapades i en skrubb i Chamiran nära Lahore i Pakistan så är det i dag omöjligt att peka ut ett centrum för virusattackerna. De styrs från stater som förr tillhörde Sovjetunionen, från Kina och från många andra länder. Bakom attackerna står ofta kriminella nätverk som tjänar enorma pengar på att handla med stulna kreditkortsnummer och skicka ut skräppost, spam.

En förklaring till att datavirusen har fått sådan enorm spridning är just att de rör sig fritt över gränserna där polismyndigheterna ofta tvingas stanna.

– Samarbetet mellan polismän i olika länder fungerar mycket bra, det finns nog ingen polisiär verksamhet som är så lika över hela världen. Problemet är att IT-brott är en internationell företeelse medan lagstiftningarna är nationella och att politikerna alltid tänker nationellt, säger Anders Ahlqvist, chef för rikskriminalens IT-brottssektion.

För 25 år sedan kunde naturligtvis ingen förutse vilken omfattning datavirusen skulle få. Lika omöjligt är det att spå hur framtiden kommer att se ut, säger Mikko Hyppönen från F-Secure, en av världens främsta experter på datasäkerhet.

– Bilbranschen kan kanske gissa hur det ser ut om tio år, men vi kan bara förutse utvecklingen i två år. Den viktigaste förändringen inom datavärlden den närmaste tiden är att det tio år gamla och osäkra operativsystemet Windows XP är på väg bort. Den andra stora förändringen är att operativsystemet Android växer allt mer.

Men även om Googles operativsystem för smarta mobiler växer snabbt så är det fortfarande inte prioriterat av världens cyberskurkar, påpekar han.

– Det har kanske skapats 1 000 virus riktade mot mobiler så här långt och det är ingenting. Det skapas lika många mot Windows varje dag.

580 miljoner virus 2010

Att försöka ange hur många datavirus (elak kod) som drabbat världen på 25 år är tämligen meningslöst.

2009 registrerades över 70 miljoner attacker och förra året steg siffran till över 580 miljoner, enligt datasäkerhetsföretaget Kaspersky.

Det är också svårt att spika virusens tio-i-topplista. Många äldre virus fick stor spridning, men orsakade begränsad skada, medan dagens attacker är riktade, alltså med liten spridning, men orsakar stor skada.

Här är namnen på tio kända datavirus: ILOVEYOU (2000), Code Red (2001), Nimda (2001), Melissa (1999), Sasser (2004), The Morris Internet Worm (1988), Blaster (2003), SQL Slammer (2003), Michelangelo (1991) och Conficker 2008.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.