Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/david-holmes-ambassador-bad-trump-anklaga-sverige-for-rasism/

Världen

David Holmes: Ambassadör bad Trump anklaga Sverige för rasism

Foto: Ron Elkman

Låt artisten ASAP Rocky dömas, anklaga Sverige för rasism och hylla honom sedan när han kommer hem igen. Det var den amerikanske EU-ambassadören Gordon Sondlands tips till Donald Trump, enligt tjänstemannen David Holmes edsvurna förhör i kongressen.

Stockholms tingsrätts rättegång mot ASAP Rocky blev världspolitik under sommaren. En kvinna vandaliserade Sveriges ambassad i Washington DC den 26 juli och samma dag, på en restaurang i Kiev, hade Sondland och Trump ett telefonsamtal där ämnet kom upp.

EU-ambassadören sade till presidenten att musikstjärnan var ”rätt så körd” i Sverige och ”borde ha erkänt”, enligt Holmes som i sitt öppningsanförande hävdar att han hörde Trump tydligt i andra änden. Sondlands rekommendation var att presidenten borde ”låta honom dömas, spela rasismkortet och ge honom en parad när han kommer hem”.

ASAP Rocky och två i hans följe dömdes senare till vilkorlig dom för misshandel i Stockholm den 30 juni, dagen före en spelning på Stadion. Trump ska i samtalet ha uttalat sig om att Sverige borde ha släppt fallet och Sondland lär enligt Holmes ha instämt i presidentens krav, men tillade att nu ”kan du säga till familjen Kardashian att du försökte”. 

Foto: Brendan Smialowski/AFP

Huvuddelen av förhöret med David Holmes handlade dock inte om ASAP Rocky, utan om Donald Trumps önskan att Ukraina skulle utreda presidentens politiska motståndare i kommande val, Joe Biden.

I förhöret berättade Holmes hur Sondland sade till Trump att Ukrainas president Zelensky ”älskar dig” [på engelska ”loves your ass”]. Trump ska då ha svarat: ”Så han kommer att göra utredningen?” varpå ambassadören svarade ”det gör han” och tillade att Zelensky kommer ”göra vad än du ber honom om”.

Läs mer: ASAP Rocky-dom fastställd – ingen överklagar