Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/david-miliband-brexit-hotar-att-riva-brittisk-demokrati/

Världen

David Miliband: Brexit hotar att riva brittisk demokrati

Bild 1 av 3 Den tidigare brittiska utrikesministern och partiledarkandidaten David Miliband plats i Stockholm för att ta emot priset Stockholm Human Rights Award.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 3
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 3
Foto: Paul Hansen

Brexit riskerar att riva sönder den brittiska demokratin och även dela själva landet.

– Faran är att Storbritannien blir mindre, både bokstavligt och bildligt talat, säger den förre brittiska utrikesministern och partiledarkandidaten David Miliband – som inte utesluter en politisk comeback.

David Miliband är vd för International Rescue Committee (IRC), en av världens största biståndsorganisationer med fokus på att hjälpa flyktingar från krig och naturkatastrofer.

Det är också i den egenskapen som han på måndagen var i Stockholm. Han och IRC får priset Stockholm Human Rights Award av bland andra Advokatsamfundet för sitt arbete.

Samtidigt har det spekulerats i brittiska politiska kretsar att han skulle kunna tänka sig en comeback och då som ledare för sitt parti, Labour. 

Miliband har beskrivit Brexit som en ”rivningskula mot demokratin”. När DN träffar honom ber vi därför att han utvecklar vad han menar. 

Argumenten kommer i ett snabbt flöde: premiärminister Boris Johnsons försök att olagligen stänga parlamentet, liksom att ingen efter tre år vet vilken typ av Brexit som kommer, vilket i sig hotar att riva demokratin. Även det faktum att regeringen har varit lamslagen av Brexitprocessen utgör ett hot.

Han låter som en passionerad politiker men när DN ställer frågan till honom om han kan tänka sig att gå tillbaka till toppolitiken blir svaret:

– Jag vet inte vad jag kommer att göra härnäst.

– Men jag har ett fantastiskt arbete och jag känner mig privilegierad som får göra det. 

Men kliar det inte i dig?

– Självklart när jag ser att landet befinner sig i en röra så påverkar det mig. Men jag har inga illusioner om hur svårt det är att starta om en karriär.

Bild 1 av 3 ”Europas val är inte om folk ska få komma eller inte. Frågan är i stället är om de kan komma på ett lagligt, organiserat och tryggt sätt – eller om de kommer att komma på ett otryggt, illegalt och oorganiserat sätt.”
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 3
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 3
Foto: Paul Hansen

Brexit är delvis resultatet av oro för okontrollerad invandring – och hit hör flyktingar. Miliband är dock mycket noga med att hålla isär begreppen invandring och flykting.

– En flykting är någon som flyr för sitt liv. En immigrant är någon som söker ett bättre liv, säger han.

– Ironin med Brexit är att den frågan drevs av oro för rörligheten hos vita östeuropéer, tillägger han. 

Men visst har politiken mot migration och även flyktingar hårdnat på båda sidor av Atlanten? 

– Det korta svaret är ja. Vi vet kostnaden av Trumpadministrationens politik. Han har minskat antalet flyktingar som får komma in i USA från 90.000 till 18.000.

– Och han har brutit mot folkrätten när det gäller mottagandet av människor som söker asyl vid USA:s södra gräns.

När det gäller Europa menar Miliband att det avgörande är att skapa system för trygga och lagliga sätt för människor att ta sig till Europa.

För de kommer att komma.

– Europas val är inte om folk ska få komma eller inte. Frågan är i stället är om de kan komma på ett lagligt, organiserat och tryggt sätt – eller om de kommer att komma på ett otryggt, illegalt och oorganiserat sätt, säger Miliband och hänvisar till tragedin i London nyligen då 39 migranter hittades döda i en lastbilscontainer.

Är det dock inte så att främlingsfientligheten och högerpopulismen har växt i Europa under senare år?

– Finns det en stor andel européer som är skrämda av eller antagonistiska mot nyanlända? Ja!

– Men är det hela historien? Nej! Det här är en berättelse om polarisering. För varje person som säger att den inte vill ha flyktingar, så finns det andra som säger att Europa ska stå för civiliserade värderingar och ska alltid vara en tillflyktsort för människor som flyr.

Här menar Miliband att priset har betydelse. Det gör det lättare att föra ut IRC:s budskap nu när organisationen också öppnar ett kontor i Stockholm. IRC har också länge samarbetet med Sida.

Och han betonar att organisationen är unik i att den har kunskap om hela flyktingprocessen.

– Vi arbetar över hela fältet, från krigszonerna till flyktinglägren, till transitländerna, till mottagarlandet och slutligen till integrationen av flyktingar i deras slutdestination, säger han.