Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

"De använder sig av människors rädsla"

Mohammed Kharraki, ordförande för Sverige Unga Muslimer, är inte förvånad över att schweizarna röstat för att förbjuda minaretbyggen. "Det är sådana diskussioner som förs i Europa" säger han.

Mohammed Kharraki menar att retoriken kring muslimer som "ett hot mot samhället" har blivit normaliserad och något som såväl högerextrema som etablerade politiker bidrar till i flera europeiska länder.

- Man använder sig av människors rädsla och okunskap och det har blivit normaliserat att tala om muslimer som farliga. Men det är inte folket som röstar som är det stora problemet utan att de etablerade partierna inte tar tillräckligt avstånd från retoriken, säger Mohammed Kharraki.

Han konstaterar att Sverigedemokraterna redan benämnt moskéer och minareter som "kulturimperialism", men att också enskilda politiker i de etablerade partierna gjort utspel som riktar sig mot muslimer.

- Då är det viktigt att de etablerade partierna tar avstånd från retoriken, inte från individen. Det går inte bara att säga att enskilda politiker agerat på individuell basis när partierna blir pressade, säger Mohammed Kharraki.

Att högerextrema politiker i Danmark och Holland nu vill ha liknande folkomröstningar som den i Schweiz är han inte heller förvånad över men konstaterar att det rent praktiskt blir svårt att genomföra.

- Det borde ju krocka med grundlagen i de flesta länder, eftersom de flesta faktiskt har religionsfrihet i grundlagen, säger Mohammed Kharraki.

Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, tycker att förbudet är absurt.

- Jag kunde inte låta bli att skratta när jag hörde om folkomröstningen mot minareter, jag tycker att det är så fruktansvärt absurt. Det finns ingen som helst relevans till något som händer i världen. Dessutom vet jag inte hur det ska kunna upprätthållas – en minaret kan ju se ut hur som helst. I propagandan har de bara framställts på ett sätt, den speciella turkiska typen, men de kan se ut på alla möjliga sätt. I Nordafrika ser de ut som kyrktorn.

- De som drabbas är enkla fromma människor som överhuvudtaget inte har med saken att göra. Minareter har framställts som missiler och om det är några som drabbats av missiler och död så är det muslimer om man ser på antalet offer för både terrorism och krig. Förbudet mot minareter är djupt orättfärdigt och samtidigt löjligt, säger Jan Hjärpe.

Professorn i islamologi konstaterar att den antiislamiska propagandan har blivit organiserad.

- Populistiska partier använder det här för att försöka fiska röster med. Det här är ju något Pia Kjærsgaard och hennes parti har tagit upp i Danmark och Sverigedemokraterna i Sverige. Det kommer nog inte att dröja länge innan några tokar framför krav på förbud mot minareter här också.

Flera svenska politiker reagerar starkt på resultatet av folkomröstningen i Schweiz:

- Det var upprörande och jag blev ganska förvånad. De flesta mätningarna tydde på ett annat resultat, säger oppositionsledaren Mona Sahlin (S) till TT om sin reaktion på valresultatet i Schweiz.

- Det här skapar konflikter, inte bara i Schweiz vilket märks redan, utan i muslimska delar i hela Europa. Jag är rätt säker på att minareterna bara är en symbol för dem som är rädda och oroliga för muslimer i allmänhet, och som utnyttjas av krafter i alla länder i dag, säger Sahlin.

– Det är ett uttryck för rätt mycket av fördomar och kanske också av rädsla men det är klart att det är en negativ signal på alla möjliga sätt, det är ingen tvekan om det, säger utrikesminister Carl Bildt till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Carl Bildt säger till Ekot att det känns främmande att avgöra sådana här frågor i en folkomröstning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.