Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

De är mäktigast efter Chávez död

Mäktiga venezolaner: Diosdado Cabello och Nicolas Maduro.
Mäktiga venezolaner: Diosdado Cabello och Nicolas Maduro. Foto: Fernando Llano/Miraflores Presidential Press Office / AP
Efter Hugo Chávez död är det två personer som pekas ut som mäktigast bland arvtagarna. Den ene en före detta busschaufför och fackföreningsman med stark vänsterideologisk profil. Den andre en pragmatisk och välbärgad ingenjör med ett förflutet inom militären.

Enligt den venezuelanska konstitutionens bokstav är det egentligen nationalförsamlingens talman Diosdado Cabello som ska axla Chávez presidentmantel. Men Chávez såg till att få ett finger med i spelet även efter sin död: i december pekade han ut vicepresident Nicolas Maduro som sitt önskemål.

Läs mer: Venezuelas president död i cancer

Den framlidne presidenten fick som han ville: Maduro är tillfälligt både statschef och regeringschef fram till det nyval som ska hållas inom 30 dagar. Frågan är om han som presidentkandidat kommer att utmanas av rivalen Cabello. Det är två politiker med mycket olika profil som bakom president Chávez skaffat sig stor makt.

Nicolas Maduro: Busschauffören som utmanade USA
Hugo Chávez framhöll gärna Maduro som ett exempel på att i hans Venezuela kunde människor med enkel bakgrund nå den högsta makten. Maduros utbildning är begränsad till grundskola och han arbetade som busschaufför innan han gav sig in i politiken. Vägen dit gick via fackligt arbete som även inkluderade skolning på Kuba.

De starka banden till Chávez uppstod när Maduro framgångsrikt kampanjade för att denne skulle friges ur fängelse efter den misslyckade kuppen 1992. Genom Chávez träffade han sin hustru Cilia Flores som arbetade med försvarsfrågor. Efter att Chávez kommit till makten var Maduro som parlamentariker med och utformade den nya konstitutionen 1999. Via posten som talman lyftes han 2006 in i regeringen som utrikesminister.

Läs mer: DN:s korrespondent om den latinamerikanska vänsterns fixstjärna

I den rollen har Maduro arbetat hårt för att bygga allianser med udden riktad mot USA:s globala inflytande. Enligt logiken att min fiendes fiende är min vän har han därför knutit band till länder som Ryssland, Kina, Iran, Vitryssland, Syrien och tidigare Khaddafis Libyen. I samma strategi ingår nätverket Alba för vänstersinnade regeringar i Latinamerika.

Maduro kom att stå Chávez personligen mycket nära och beskrivs som absolut lojal mot honom. Han sägs vara en av ytterst få som haft tillgång till Chávez journal och ofta funnits vid sin ledares sjukbädd.

Ideologiskt hör den 50-årige Maduro hemma långt ut på vänsterkanten och har uppfattningar som står kommunismen nära, enligt Ramon Pinango, en sociolog vid det venezolanska IESA-universitetet som uttalat sig för Al Jazira. Han uppges ha en nära relation till bröderna Castro på Kuba. Sin maktbas har han främst inom den civila sektorn.

Som person beskrivs Maduro som vanligtvis lugn och lågmäld och som, trots sin skarpa ideologiska profil, en skicklig förhandlare. Han har också andliga intressen som visat sig genom att han och hustrun gjort återkommande resor till en guru i Indien.

Diosdado Cabello: Ingenjören som kväste kuppen mot Chávez
Till skillnad från Maduro är den 49-årige ingenjören Diosdado Cabello en välbärgad och universitetsutbildad man med stort kontaktnät i affärsvärlden. Hans nära relation med Hugo Chávez hade dock sina rötter i deras gemensamma tid inom det militära.

Cabello var en av deltagarna i den misslyckade statskuppen 1992 och hamnade liksom Chávez i fängelse för det. Denna bakgrund gör att Cabello anses ha ett starkare stöd inom krigsmakten än sin rival Nicolas Maduro.

Efter Chávez valseger 1998 fick Cabello ansvar för att skapa de ”bolivarianska cirklarna”, organisationer med syfte att öka arbetarnas och de fattigas delaktighet i samhället. 2001 blev han Chávez stabschef.

Året därpå ställdes han inför en prövning som gjorde att han vann ett ännu större förtroende från sin ledare. Det var nämligen till stor del Cabellos handlingskraft som avstyrde det kuppförsök som 2002 riktades mot Hugo Chávez. Inom några timmar var upproret kväst och presidenten tillbaka på sin post.

Läs mer: Konspirationsteori kring Chávez död

För detta belönades Cabello med säte i regeringen där han i olika perioder har ansvarat inrikes- och rättsfrågor, infrastruktur och offentliga arbete. Han har också varit vice ordförande i partiet PSUV.

Politiskt beskrivs han som en pragmatiker och slug taktiker. Om hans stöd bland militärer är gott är det inte lika övertygande inom partiet. Emellanåt har han beskyllts för att tillhöra ”boli-bourgoisien”, en klick som skaffat sig personlig ekonomisk vinning av Chávez bolivarianska revolution.

Cabellos hustru Marleny Contreras är kongressledamot och hans bror chef för skattemyndigheten.

Källor: Al Jazira, Utrikespolitiska institutet/Landguiden, BBC 1 och 2, Vicepresidencia.gov.ve

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.