Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

De dödades i attacken

Jean Cabut, Bernard Verlhac, Stéphane Charbonnier och Georges Wolinski.
Jean Cabut, Bernard Verlhac, Stéphane Charbonnier och Georges Wolinski. Foto: Patrick Bernard/AFP

Fyra av tidningen Charlie Hebdos mest kända satirtecknare dödades i det blodiga attentatet. Sedan 1950-talet har deras politiska satirteckningar publicerats i en rad franska tidningar.

Jean Cabut var en av Frankrikes mest kända tecknare vars politiska teckningar har publicerats i flera franska tidningar sedan 1950-talet. Under signaturen Cabu täckande han flitigt åt tidskrifterna Charlie Hebdo och Le Canard Enchainé. Få franska presidenter har undgått hans elaka karikatyrer. Mest populär var hans karaktär Mon Beauf, förkortning för beau-frere, eller svåger, som driver med medel-fransmannen som rasistisk, chauvinistisk och vulgär. Cabut hann under sin livstid illustrera en rad bok- och skivomslagHan blev 76 år gammal.

”Jag dör hellre stående än lever på knä”. Så sa journalisten och illustratören Stéphane Charbonnier i en tidigare intervju med Le Monde. Trots de hot han och hans tidning utsatts för hade han ingen avsikt att sluta teckna sina vassa satirer. ”Jag har inte känslan att man kan halshugga någon med en tuschpenna”, sa han.

Charbonniers pappa var tekniker och mamman sekreterare. Själv beskrev han sig som lat och dålig i skolan. Sina vänsteråsikter fick han med modersmjölken.

– Jag upplevde att vänstern var rättvis och högern orättvis. Senare modifierade jag mina åsikter något – jag blev ännu mer vänster, sa han i en intervju i Le Monde 2012.

I den politiska serien om den bisexuella, anarkistiska hunden Maurice och hans följeslagare ultra-liberala katten Patapon fick han utlopp för sina åsikter. Varje månad publicerade han också en serie med namnet Ayatollan Charbs fatwa. Charbonnier blev 46 år gammal och var tidningens chefredaktör fram till sin död.

Georges Wolinski föddes i Tunisien 1934 och hans satiriska och erotiska teckningar har publicerats i Frankrike sedan 1960-talet. Hans teckningar är prisbelönta och på 60-talet startade han satirtidningen L'Enragé. Wolinski samarbetade länge med Jean Cabut. Fram till hans död publicerades hans teckningar i dagstidningen Libération och magasinet Paris Match. Flera av Wolinskis alster har även publicerats på svenska. Mellan åren 1971 till 1980 var han Charlie Hebdos chefredaktör.

Signaturen Tignous, eller Bernard Verlhac är den fjärde tecknare som miste livet i attentatet. Han blev 57 år gammal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.