Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-fattiga-och-de-rika/

Världen

De fattiga och de rika

Ruth Feltner och Keith Brewer utanför hemmet i Hazard, Kentucky.
Bild 1 av 14 Ruth Feltner och Keith Brewer utanför hemmet i Hazard, Kentucky.
Foto: Evelyn Hockstein
Åskådarna laddar upp inför hästkapplöpningarna i Virginia gold cup.
Bild 2 av 14 Åskådarna laddar upp inför hästkapplöpningarna i Virginia gold cup.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 3 av 14 Jessie Hughes förlorade sitt välbetalda jobb som revisor på ett kolbolag. Nu har hon två jobb för att få ekonomin att gå ihop. Ett av dem är på ett härbärge för hemlösa i Hazard, Kentucky. Där jobbar även James Brashear som psykolog.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 4 av 14 Mångmiljonären Morris Pearl har öppnat sitt hem i New York för att samla in bidrag till kongress­kandidaten Aaron Woolf.
Foto: Chris Maluszynski
Bild 5 av 14 Morris Pearl.
Foto: Chris Maluszynski
Bild 6 av 14 De starka reaktionerna efter att 18-årige Michael Brown skjutits ihjäl av en polis i Ferguson i S:t Louis i Missouri är ett aktuellt exempel som illustrerar de växande klyftorna i USA.
Foto: David Carson
Bild 7 av 14 Varje år i maj samlas välbeställda människor i Fairfax, Virginia, för att titta på hästkapplöpningar.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 8 av 14 Pastor Lowell Parkers kyrka i Hazard är den enda som samlar afroamerikanerna i samhället.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 9 av 14 I trakterna kring Wise, Virginia, bor många i enkla, mobila hem.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 10 av 14 Många har arbetat inom gruvindustrin, som numera för en tynande tillvaro.
Bild 11 av 14 Tal och Maria Zlotnitsky med dottern Sophia och hunden Jumbo utanför sitt hem i Tampa, Florida. De är med i Patriotic millionaires, som förespråkar högre skatter för rika amerikaner.
Foto: Paul Hennessy
Bild 12 av 14 Jamie Patton, 42, undersköterska, Wise.Förut arbetade hon på ett äldreboende, men stod inte ut med hur illa de gamla behandlades. Nu är hon förtidspensionerad på grund av sina psykiska besvär. Hon bor i en trailer park med sin mexikanske pojkvän och några husdjur – hunden Chubby, en katt och många undulater.
Foto: Evelyn Hockstein
Bild 13 av 14 Kathy Selvage, miljöaktivist, Wise.Som en Erin Brokovich av Appalachia har Kathy Selvage arbetat enträget under många år mot kolindustrins hänsynslösa miljöförstöring här, inte minst genom den kontroversiella bergstoppsskövlingen.
Foto: Evelyn Hockstein
Paul och Donna Jenkins, hantverkare, Abingdon.Som hantverkare från bygden finns alltid jobb, men det har blivit svårare och Paul är synskadad nu. Det hindrar honom inte från att köra motorcykel i trakten: ”Jag vet ju hur vägarna går”.
Bild 14 av 14 Paul och Donna Jenkins, hantverkare, Abingdon.Som hantverkare från bygden finns alltid jobb, men det har blivit svårare och Paul är synskadad nu. Det hindrar honom inte från att köra motorcykel i trakten: ”Jag vet ju hur vägarna går”.
Foto: Evelyn Hockstein

Konflikterna i Ferguson sätter ljus på ett av USA:s stora problem. Landets växande klyftor handlar om etnicitet men också om pengar. Klassresan, ”den amerikanska drömmen”, framstår som alltmer omöjlig. Medelklassen tynar bort. Lördagsmagasinets Sanna Torén Björling reser genom ett delat land.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in