Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-fick-nog-och-startade-en-mensrevolution-i-storbritannien/

01:08. I Storbritannien pågår en revolution – en mensrevolution som leds av unga kvinnor.
Världen

De fick nog – och startade en mensrevolution i Storbritannien

I Storbritannien pågår en kamp. Den leds av unga kvinnor. Tillsammans har de fått människor över hela landet att engagera sig för allas rätt till mensskydd. Kampen har gett resultat och fått regeringen att lova åtgärder.

Möt Amika George, Laura Coryton och Gabby Edlin – tre unga kvinnor som har kommit att bli ledare för en mensrevolution.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Amika George: Sociala medier har gjort det möjligt för unga människor att bli mer politiska – även innan de kan rösta.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 9 ”Utbildning ska inte stoppas av menstruation” står på ett av plakaten vid en demonstration.
Foto: Jack Dredd/REX
Bild 3 av 9 Laura ­Coryton: Vi har lyckats göra mens till en politisk fråga. Hela stigmat kring mensen håller på att ­försvinna. Det är coolt.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 9 Över 2 000 människor demonstrerar utanför den brittiska premiärministerns bostad på ­Downing Street i London i december 2017.
Foto: Nils Jorgensen/REX
Bild 5 av 9 "Det här har fått mig att inse vilken potential det finns i internet för att få människor att höja rösten", säger Laura Coryton (till höger). Hon har nu skrivit boken ”Speak Up!”, en guide till unga människor som vill bli aktivister.Till vänster Gabby Edlin och Amika George. De möts vid ­statyn som föreställer rösträttskämpen Millicent Fawcett.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 9 ”Sluta beskatta våra kroppar” står skrivet på ett plakat vid en demonstration för att slopa skatten på menssskydd.
Foto: Nils Jorgensen/REX
Bild 7 av 9 Laura Coryton, Amika George och Gabby Edlin – tre ­revolutionärer som har fått ­parlamentet i ­London att reagera.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 8 av 9 Gabby Edlin: Det måste vara ­roligt och göras med ­humor. Det är så man får människor att prata om den här frågan.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 9 av 9 Gabby Edlin, Amika George och Laura Coryton kämpar alla för att ta bort stigmat kring mens i Storbritannien.
Foto: Nicklas Thegerström