Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

De flesta ryska bombplanen har lämnat Syrien

Ryska Su-25 attackplan parkerade på basen i Primorsko-Akhtarsk efter att ha återvänt från Syrien.
Ryska Su-25 attackplan parkerade på basen i Primorsko-Akhtarsk efter att ha återvänt från Syrien. Foto: Olga Balashova/AP

Ryssland har nu flugit hem de flesta bomb- och stridsflygplan man haft på plats i Syrien sedan i slutet av september förra året.

Det var den 30 september 2015 som Ryssland inledde sina insatser i Syrien. Ett stort antal bombplan placerades på en bas i nordvästra delen av landet och under drygt fem månader utfördes ett mycket stort antal bombanfall mot grupper som bekämpade president Bashar al-Assads regim.

Attackerna slog mot såväl rebeller som IS och al-Qaida-grupper men människorättsgrupper har kritiserat Ryssland för att ha bombat ett mycket stort antal civila mål. Amnesty International har anklagat Ryssland för att sikta in sig på just civila mål.

Den 14 mars beslutade oväntat Rysslands president Vladimir Putin att de ryska flygplanen skulle dras tillbaka och på fredagen bekräftade den amerikanska militären att Ryssland nu dragit tillbaka majoriteten av stridsflygplanen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

De ryska planen ska heller inte ha utfört några bombningar i norra delen av Syrien under hela veckan.

Under de fem och en halv månad som de ryska trupperna befunnit sig i Syrien har bombplanen utfört omkring 9.000 anfall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.