Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”De flesta terrorister tenderar att vara muslimer”

Jimmie Åkesson under sin första dag i Riksdagen.
Jimmie Åkesson under sin första dag i Riksdagen. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att frågan om den islamistiska terrorismen diskuteras för lite. Under onsdagens debatt i riksdagen hoppas han kunna lyfta frågan – och nå konsensus kring det faktum att även Sverige är drabbat.

Ni har initierat den här debatten. Varför?

– Det kom sig dels av bombdådet i Stockholm före jul, men också med anledning av att Säpo några dagar senare presenterade sin rapport om våldbejakande extrem islamism.

– Sen har gruppledarna haft överläggningar om den här debatten. För att de andra partierna skulle stödja den så skulle det då även inkludera annan extremism, som nazism och vänsterextremism. Vi välkomnar naturligtvis det. Det blir sannolikt en bred debatt om extremism.

Var tror du att fokus kommer att ligga?

– Jag tror att debatten kommer att präglas av det faktum att vi nu har utsatts för ett terrordåd i Sverige. Och att flera svenska terrorister har figurerat i flera sammanhang internationellt. Jag hoppas att vi ska kunna komma fram till något slags konsensus kring det faktum att Sverige inte längre är förskonat kring det här. 

Hur skulle du beskriva terrorismen i Europa? Vilka tendenser ser du?

– Det är ju ett hot utifrån, så klart. Terrorismen i Europa är ju ganska bred. Vi har självständighetsrörelser, inte minst i södra Europa, som utför terrordåd. Men det är väl inte i första hand det man fokuserar på – utan det här nya. Att vi får in islamistisk terror i Europa och att det finns terrornätverk etablerade i de flesta europeiska länder, Sverige inkluderat.

– Det är ett yttre hot, inte bara mot vår öppenhet utan i förlängningen mot vår västerländska humanism och de värderingar som bygger vårt samhälle.

Varför anser du att vi ska fokusera på just den islamistiska terrorismen?

– Jag tycker förvisso att man ska fokusera på all terrorism. Men med anledning av det som hänt i Stockholm och det hot som finns mot Jyllandsposten och Nerikes Allehanda så är det jätteviktigt att prata om det här. I synnerhet eftersom den debatten helt har saknats i Sverige.

– Många förebilder för politiska partier har trott att vi är förskonade. Men nu har det drabbat oss. Då måste vi våga prata om det också.

Vilket slags terrorism anser du är det största hotet mot Sveriges befolkning?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

– Det är islamismen. Det finns islamister i Sverige och de är förmodligen fler än vad många tror. Säpo pratar om 200 individer, men den enda som hittills har utfört ett dåd i Sverige hade Säpo inte koll på.

– Då är frågan: hur många finns det? Det måste redas ut. Tyvärr finns ingen klartläggning bland strömningar bland den svenska muslimska minoriteten. Det är viktigt att få fram hur utbrett det här är. Det kanske inte är så utbrett som jag tror, men det kan vi inte veta förrän vi försökt att ta reda på det. Det görs inte i dag, av olika skäl.

Vilka skäl är det?

– Man inbillar sig att man, för att vara ett öppet och tolerant samhälle, inte får diskutera de här frågorna. Man får inte peka ut en viss grupp. Den rädslan utgör ett hinder.

Ni anses ofta underblåsa rädslan. Hur ser du på det?

– Det är att skjuta budbäraren. De andra partierna, i synnerhet de som har haft regeringsmakten i olika omgångar, är synnerligen ovilliga att diskutera det här ur ett problemperspektiv.

– Debatten får inte präglas av rädsla för att bli beskylld för islamofobi och främlingsfientlighet. Vi måste våga prata sanning. Annars tror jag att det finns en risk för att vi får en reaktion som blir långt värre.

Blir det inte lätt extremt när ni säger att ni vill förhindra viss typ av invandring?

– Vi tycker att den svenska invandringspolitiken är extrem. Och det är den också om man jämför med andra länder, både i vårt närområde och i övriga Europa. Det är klart att de som bedriver den invandringspolitiken ser mig som konstig. Men jag tycker att det är de som är extrema och bör föra en mer ansvarsfull politik.

I dag tenderar många att sammanblanda islamistisk extremism och islam. Du ser inte ett problem med det?

– För det första tror jag inte att det finns någon särskild extremistisk islamism. All islamism är per definition extremistisk. Det blir en hamsig lek med ord när man pratar om det där.

– Sen är det så, oavsett om man vill se det eller inte, att man pratar om islamister som om de var frikopplade från tro. Men det är de inte. De drivs av sin tro på islam. Så länge man inte vågar se det då har man verkligen problem med att nå någon form av lösning på terrordåden som finns. Man kan inte frikoppla islamismen från islam eftersom islam inte bara är en religion utan också en politisk ideologi som styr i princip varenda detalj i en muslims liv. Sen finns det naturligtvis olika tolkningar inom islam.

Jimmie Åkesson säger att han efterlyser fler moderata muslimer i de debatter som förs.

– Jag frågar mig var de finns? De moderata muslimer som står upp för Lars Vilks rätt att göra de målningar han vill. Jag tycker att det är väldigt, väldigt tyst ifrån den så kallade moderata muslimska falangen i Sverige. 

Den vanliga muslimen är inte terrorist. Det håller du med om?

– Ja, så är det ju.

Är det inte ett problem när bilden blir för snäv?

– De flesta muslimer är inte terrorister. Men de flesta terrorister tenderar att vara muslimer.

– Om man ser till de stora terrordåden, både i Europa och världen, så är det islamistiska grupper som ligger bakom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.