Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-grona-kan-ta-plats-i-osterrikes-nasta-regering/

Världen

De gröna kan ta plats i Österrikes nästa regering

ÖVP-ledaren Sebastian Kurz under valvakan i Wien. Foto: Leopold Nekula/VIENNAERPO/SIPA/REX

Wien. Storsegraren i det österrikiska valet, Sebastian Kurz, håller dörren öppen till att bilda en regering med alla partier. Men den här gången lär det bli ovanligt svårt att sy ihop ett samarbete. 

Redan på onsdagen kommer Österrikes president att bjuda in partiledarna till sonderingssamtal för att se vilka regeringskonstellationer som är möjliga. Men en sak är klar på förhand: utan Sebastian Kurz konservativa ÖVP kan ingen majoritetsregering bildas. ”Sankt Sebastian”, som Kurz kallats efter storsegern, håller dörren öppen för samtal med samtliga partier. Han ställs nu inför fyra möjligheter – den ena svårare än den andra:  

ÖVP + miljöpartiet De gröna

Söndagskvällens stora vinnare var miljöpartiet De gröna som nådde sitt bästa resultat någonsin och vars partiledare Werner Kogler utropade ”Sundays for Future”. Men det är oklart om De gröna, som åkte ur parlamentet i förra valet, verkligen är beredda att ta plats i en framtida regering. I flera av kärnfrågorna står de långt ifrån de konservativa och det skulle krävas tuffa kompromisser om allt från migrationen och klimatet till social- och ekonomisk politik. Många miljöpartistiska väljare ser sig också som en motpol till det som de anser att Sebastian Kurz står för, och på valvakan syntes partiets anhängare i t-shirts med texten ”Anti-Basti” (Basti är Kurz smeknamn). Från de bägge partiledarna är också beskedet att eventuella regeringsförhandlingar kommer att bli ”svåra”. 

ÖVP + Socialdemokraterna SPÖ

Möjligheten att skaka liv i den gamla storkoalitionen mellan ÖVP och Socialdemokraterna SPÖ skulle ge Kurz en stabil och eftertraktad majoritet i parlamentet. Men konstellationen som styrt Österrike under merparten av efterkrigstiden är föga populär hos väljarna. Många minns hur de förra gången slets sönder av interna konflikter och samarbetsproblem, som till slut ledde fram till ett nyval. 

ÖVP + högernationalistiska FPÖ

Ibizaaffären och avslöjandena om att den tidigare partiledaren Heinz-Christian Strache använt partiets pengar för sin privata livsstil fick FPÖ på fall. Partiet som under hela valrörelsen har kampanjat för att återigen ta plats i regeringen har nu bytt strategi och säger sig vilja gå i opposition. Det är också tveksamt om Kurz är beredd att ingå ett nytt samarbete med det skandalomsusade partiet.  

Minoritetsregering 

Till skillnad från Sverige har Österrike ingen tradition av att styras av minoritetsregeringar. Ändå Sebastian Kurz har försiktigt vädrat möjligheten att söka stöd av hoppande majoriteter. Det är ett riskfyllt projekt som bedömare tror kan leda fram till ännu ett nyval.