Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-kan-bli-joe-bidens-vicepresident/

Världen

De kan bli Joe Bidens vicepresident

Här är kvinnorna som nämns i spekulationerna kring Joe Bidens vicepresidentkandidat. 

USA-valet 2020

Kamala Harris, 55. Senator med indiskt och jamaicanskt påbrå. Konkurrerade mot Biden i primärvalet. Tidigare distriktsåklagare och justitieminister i delstaten Kalifornien. Vill reformera skatterna och polisen. Har hela tiden betraktats som en av de starkaste kandidaterna, och stärktes av förväntningarna på att Biden ska välja en svart kvinna. Men nu ifrågasätts hennes lojalitet.

Kamala Harris – den tuffa åklagaren.
Kamala Harris – den tuffa åklagaren. Foto: Saul Loeb/AFP

Elizabeth Warren, 71. Senator från Massachusetts och tidigare Harvardprofessor i juridik, som också haft siktet inställt på presidentposten. Har kämpat länge för att minska den amerikanska medelklassens ekonomiska utsatthet. Tilltalar den progressiva delen av partiet. Men är hon för vänster för Biden? Eller är hon snarare för lik honom – gammal och vit?

Elizabeth Warren – Harvardprofessorn.
Elizabeth Warren – Harvardprofessorn. Foto: Drew Angerer

Tammy Duckworth, 52. Senator från Illinois, och före detta helikopterpilot som inte låtit sig hindras av att hon mist båda benen i Irakkriget. Under sina år i kongressen har hon blivit en röst i debatten om nationell säkerhet och villkoren för krigsveteraner. Givet val om Bidens medarbetare letar efter en stark personlig berättelse, men saknar tydlig profil i viktiga valfrågor som ekonomi och polisreform.

Tammy Duckworth – krigsveteranen.
Tammy Duckworth – krigsveteranen. Foto: TNS

Susan Rice, 55. Tidigare nationell säkerhetsrådgivare och FN-ambassadör under president Obama. Har ett dokumenterat engagemang i mänskliga rättigheter och var med och förhandlade fram Parisavtalet. Fick hård kritik för sitt agerande när USA:s ambassad i Benghazi i Libyen attackerades 2012. Afroamerikanen Rice har samarbetat nära med Joe Biden i decennier, men har aldrig kandiderat till ett politiskt uppdrag.

Susan Rice - säkerhetsexperten.
Susan Rice - säkerhetsexperten. Foto: Mark Humphrey

Karen Bass, 66. Kongressledamot från Kalifornien och ordförande för CBC, Congressional Black Caucus, i kongressen. En erfaren politiker i representanthuset, som under sommaren klivit fram som en tydlig röst i kraven på polisreform. Har förts fram som ett alternativ till Kamala Harris. Kommer inte att stjäla rampljuset från Biden, men är möjligen för okänd för att locka väljare.

Karen Bass – medborgarrättskämpen.
Karen Bass – medborgarrättskämpen. Foto: Drew Angerer

Val Demings, 63. Kongressledamot från Florida, som fick en framträdande roll under riksrättsprocessen mot Trump. Demings var tidigare polischef i Orlando, och spelar en viktig roll i debatten om hur USA ska komma tillrätta med problemen i poliskåren. Kritikerna hävdar dock att hon gjorde för lite för att stoppa rasismen och våldet under åren i poliskåren. Begränsad politisk erfarenhet är ett minus.

Val Demings – polisexperten.
Val Demings – polisexperten. Foto: MANDEL NGAN

Keisha Lance Bottoms, 50. Borgmästare i Atlanta sedan 2018. Jurist som fick sitt stora genombrott genom ett passionerat framträdande under en pressträff om de våldsamma protesterna efter George Floyds död, när hon uppmanade demonstranterna att gå hem. Anses ha agerat resolut i hanteringen av covid-19. Har varit en lojal Biden-anhängare under lång tid, men saknar erfarenhet av rikspolitik och internationell politik.

Keisha Lance Bottoms – stjärnskottet.
Keisha Lance Bottoms – stjärnskottet. Foto: Andrew Harnik, Andrew Harnik, Andrew Harnik, Andrew Harnik, Andrew Harnik

 

Läs mer:

Vem kan komplettera Joe Biden – och efterträda honom?

Valet av vicepresident viktigare än på länge 

Vicepresidents-valet kan bli riskabelt för Biden 

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt