Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

De kan ta över efter bin Ladin

Ayman Zawahiri, ofta beskriven som al-Qaidas chefsideolog, utpekas efter Usama bin Ladins död som terrornätverkets nästa ledare. Men möjligheterna för al-Qaida att genomföra globala terroraktioner har minskat.

Den 59-årige egyptiern Ayman Zawahiri, som är utbildad läkare, har varit med i al-Qaida sedan rörelsen grundades 1988. Vid den tiden var han aktiv i terrorgruppen egyptiska Islamiska jihad.

Zawahiri misstänks ha varit drivande i planeringen av såväl det misslyckade attentatet mot World Trade Center i New York 1993 som bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998.

Dessutom utpekas han av terrorexperter som huvudorganisatör för attackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

Sedan dess har Ayman Zawahiri funnits på den federala polisen FBI:s lista över mest efterspanade terrorister. En belöning på 25 miljoner dollar (150 miljoner kronor) har utlovats till den som ser till att Zawahiri grips eller oskadliggörs.

I själva verket har Zawahiri på senare år varit mer synlig inom al-Qaida än Usama bin Ladin.

Däremot är han inte i närheten av bin Ladins karisma och legendstatus.

Terroristexperter noterar att en yngre medlem av al-Qaida, libyern Abu Yahya, har stigit fram som något av terrornätverkets ”ansikte utåt”.

Abu Yahya, som sägs vara operativt ansvarig för al-Qaidas verksamhet i Afghanistan, har det senaste året framträtt på ett tiotal videoklipp som postats på internet. Om han är redo för att ta över ledarskapet för al-Qaida i mer formell mening är dock för tidigt att säga.

al-Qaidas grupperingar i Afghanistan och norra Pakistan har över huvud taget åderlåtits hårt, framför allt av de upprepade flygattackerna från obemannade amerikanska drönare.

För ett år sedan dödades Mustafa Abu al-Yasid, som då betecknades som tredjemannen i al-Qaida efter bin Ladin och Zawahiri, av en missilattack med drönare i pakistanska norra Waziristan.

Högt upp på listan över efterlysta al-Qaida-sympatisörer står Anwar Awlaki, som anses vara en av de högsta ledarna för rörelsens gren på den arabiska halvön och vars namn förkortas Aqap. Den 40-årige Awlaki är född och delvis uppvuxen i USA men har jemenitisk bakgrund och är numera bosatt i Jemen.

Aqap binds till ett misslyckat terrordåd i oktober i fjol, då bomber gömda i ett paket med bläckpatroner placerades ombord på två fraktflygplan från Jemen med destination USA. Bomberna upptäcktes dock vid mellanlandningar och kunde desarmeras.

Trots att Awlaki inte kan bindas till några mer omfattande terrordåd betecknar USA:s president Barack Obama honom som en av de farligaste islamistiska terroristerna och har givit underrättelsetjänsten CIA klartecken att döda honom.

En av de mest aktiva al-Qaida-grupperingarna för närvarande är al-Qaida i islamiska Mahgreb (Aqim).

Under förra året genomförde Aqim en rad spektakulära kidnappningar av västerlänningar i nordvästra Afrika.

I augusti betalade Spaniens regering sju miljoner euro till gruppen i lösesumma för tre spanska biståndsarbetare som kidnappats i Mauretanien.

Aqim anses också ligga bakom förra veckans sprängdåd på ett torg i Marrakesh där sexton människor omkom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.