Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-kan-ta-over-efter-bin-ladin/

VÄRLDEN

De kan ta över efter bin Ladin

Bild 1 av 5 Ayman Zawahiri är en 59-årig läkare, född i Egypten, som ofta kallats för Usama bin Ladins högra hand. Här syns han tillsammans med bin Ladin.
Foto: AP
Bild 2 av 5 Anwar Awlaki. 40-årig amerikansk medborgare med jemenitiskt påbrå. Anses vara en av ledarna för al-Qaidas gren på den arabiska halvön (Aqap). Ligger bakom Aqaps nätbaserade engelska "nyhetsmagasin".
Foto: AP
Bild 3 av 5 Abu Yahya al-Libi. Libyer som uppehåller sig i Afghanistan och blivit något av al-Qaidas "omslagspojke" – är den medlem som oftast förekommit i förinspelade videoklipp det senaste året.
Foto: AP
Bild 4 av 5 Abou Mossab Abdelwadoud (till höger). 41-årig veteran inom den militanta islamismen i Algeriet. Var tidigare aktiv i den radikala Väpnade islamistgruppen (GIA).
Foto: All Over Press
Bild 5 av 5 Seif al-Adel. 44-årig egyptier med officersutbildning som ofta beskrivs som al-Qaidas militära expert. Har varit aktiv i terrornätverket från 1980-talet.
Foto: All Over Press

Ayman Zawahiri, ofta beskriven som al-Qaidas chefsideolog, utpekas efter Usama bin Ladins död som terrornätverkets nästa ledare. Men möjligheterna för al-Qaida att genomföra globala terroraktioner har minskat.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in