Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-maste-ha-trott-att-jag-var-dod-nar-de-lamnade-mig/

Systrarna Roshida och Shafika.
Världen

”De måste ha trott att jag var död när de lämnade mig”

18-åriga Shafika vill att resten av världen ska få veta.

Hur hennes syster Roshida höll sin nyfödde son i famnen när soldaterna började slå henne med träpåkar. Pojken föll ur hennes armar och dog – 28 dagar gammal.

Fasansfulla vittnesmål beskriver hur den burmesiska militären har drivit rohingyerna ur landet, satt eld på deras byar, mördat och våldtagit. DN:s Torbjörn Petersson och Lotta Härdelin har mött några av de 600.000 rohingyer som har flytt till grannlandet Bangladesh.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Montas: "De började med att skjuta männen. Min man högg de ihjäl med kniv. Mina tre söner dödades också."
Bild: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14
Bild: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14 En bild från 15 september 2017 Human Rights Watch visar hur byar brinner.
Bild 4 av 14 Roshida: "När jag vaknade var det blod överallt, det var lika mycket blod på golvet som det ibland kan vara vatten på golvet."
Bild: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14 Shafika: "Soldaterna vrålade: Sitt ned! Sedan slog de oss med träpåkar. Vi var flera hundra kvinnor och barn."
Bild: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14 Senuwara: "Jag vet att tre av männen våldtog mig, sedan minns jag inte mer. Jag var gravid i åttonde månaden och förlorade mitt barn."
Bild: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14 En dag i oktober anländer 12000 rohingyer över risfälten i Anjumanpara. De fortsätter att strömma in över gränsen till långt in på kvällen.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 8 av 14 Aung San Suu Kyi.
Bild: Aung Shine Oo
Bild 9 av 14 Lägren växer för varje dag. Så här ser det ut i en del av Palongkhali-lägret sedan 600 000 flyktingar anlänt till Bangladesh på mindre än två månader.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14 ”Vi kunde inte få tag på mat och militären gav oss ingenting att äta. Då gav vi oss av.” Anwer Saddak är helt utsvulten efter den långa flykten.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14 Kalabalik utbryter när kexpaket delas ut i lägret Balukhali. De flesta av flyktingarna har gått hungriga i många dagar på sin väg hit.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14 Nyanlända rohingyer har registrerats i lägret Balukhali och väntar på att få en presenning, ett plastkärl och tre paket kex.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14 De simmade i tre timmar och överlevde sedan farkosten försvunnit i djupet. Deras anhöriga saknas. Från höger: Sayed Hussain, Razak Ali och Sayed Noor.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 14 av 14 Anisa har lekt på gården till Centrala islamska högskolan i Shah Porir Dwip när hon upptäcker kropparna, som gjorts i ordning för att anhöriga ska kunna ta farväl. Båten med flyktingar sjönk snabbt.
Bild: Lotta Härdelin