Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

De räddade har anlänt till Sicilien

01:27. Strax före midnatt kom de överlevande från helgens flyktingkatastrof till hamnen i Catania på Sicilien.  DN är på plats.

Strax före midnatt kom de överlevande från helgens flyktingkatastrof till hamnen i Catania på Sicilien. Bara 27 av de mer än 800 migranterna ombord kunde räddas ur vattnet. De kommer nu att föras till ett flyktingläger på ön.

När kustbevakningens fartyg ”Gregoretti” till slut gled in i hamnen kvart i tolv möttes det av ett enormt mediauppbåd. Röda korset fanns på på plats för att så snabbt som möjligt hjälpa migranterna att komma i kontakt med sina anhöriga. En grupp unga antirasister kom till hamnen med stora banderoller med uppmaningar om en humanare flyktingpolitik.

När den förste överlevaren fick hjälp att lämna fartyget i en rullstol tidigt på tisdagsmorgonen möttes han av applåder. Flyktingarna gick i land en och en och det tog lång tid innan bussen som skulle föra dem till en läkarundersökning.

När de registrerats blir nästa anhalt ett stort flyktingläger uatnför staden Mineo. Där kommer väntan om besked om uppehållstillstånd sannolikt att bli lång. För de migranter från Västafrika, som DN pratade med tidigare på dagen tog det mer än 12 månader att få ett tillfälligt uppehållstillstånd på ett år.

Alla som räddades av är män. Ingen av de mer än 200 kvinnor och 50 barn som fanns ombord på den kantrade båten överlevde. Många av passagerarna uppges ha varit inlåsta under däck och därmed helt chanslösa.

De italienska myndigheterna misstänker att en av smugglarna finns med bland männen som fördes i land på tisdagsmorgonen. Migranterna förhördes därför av polisen och två män greps, en syrier och en tunisier som tros ha varit kapten respektive andreman på fartyget.

Den italienska kustbevakningen förde på måndagen i land de 24 kroppar som hittats havet på Malta. I Catania väntade en stor folkmassa hela dagen i hamnen. Stämningen var dämpad, det var svårt att ta in omfattningen av den hittills värsta katastrofen på Medelhavet.

Hittills i år har 1.600 migranter dött under färden mellan Nordafrika och Europa. I Libyen väntar hundratusentals människor på att göra den farliga resan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.