Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/de-simmar-i-ett-hav-av-plast-for-att-uppmarksamma-plast-i-hav/

Världen

De simmar i ett hav av plast för att uppmärksamma plast i hav

00:49. Konstsimmarna vill uppmärksamma marina problem – simmar i en pool full av plast.

Synkroniserad simning i en pool full av flaskor, matförpackningar och soppåsar är inte lätt, men kan däremot vara illustrativt för det växande problemet med plast i haven.

Rätta artikel

Den brittiska duon Kate Shortman och Isabelle Thorpe, 17 respektive 18 år gamla, kom på tiondeplats i förra årets juniorvärldsmästerskap i synkroniserad simning. 

Idén att utföra samma VM-rutin på nytt, men denna gång med tusentals plastartiklar omkring sig, kom från ”The Big Bang Fair”. Det är Storbritanniens största mässa för vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik för unga, och var även skådeplatsen för simmarnas uppträdande.

Ett av de stora diskussionsämnena på mässan var just det växande problemet med plast i världshaven, som tar lång tid att bryta ner och skadar djur och natur. Ett nyligt exempel är den kaskelotval som förra veckan spolades upp på en strand i Sardinien med hela 22 kilo plast i magen.

– Det är ingen tvekan om att plast i våra hav redan är ett enormt problem, med konsekvenser för framtida generationer om vi inte gör något åt det, säger Kate Shortman till The Big Bang Fairs hemsida.

Mässan utlyste även en tävling för ungdomarna om de bästa innovativa idéerna för att ta itu med problemet. En av finalisterna var 16-årige Luke De Bretton-Gordon, som utvecklat en vattenflaska gjord av ett ätbart membran.

– Det är fantastiskt att unga människor inspirerar och uppmanar andra att ta ansvar och ändra sitt beteende angående plastprodukter, säger Kate Shortman.

Läs även:

Plastskräpet ökar på svenska stränder

Plast i haven: Skräp ska bli optimistjollar

Förbud mot sugrör i plast sprider sig runt om i världen