Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Debatt i Norge om fjortonårig gravid flyktingflicka

Ett asylsökande par från Syrien registrerades i Norge för omkring två veckor sedan. De hade en son på 1,5 år och ett till barn på väg. Men myndigheterna reagerade inte på att mamman bara är 14 år.

Det var efter att personal på asylboendet larmat om mammans låga ålder – flickan är 14 år samtidigt som hon har en son på 18 månader och är gravid på nytt – som myndigheterna agerade, skriver Aftenposten.

Flickan ska ha varit 12 år när hon blev gift, vilket gör att det handlar om barnäktenskap – något som är olagligt både i Syrien och i Norge.

Mannen är 23 år.

Nu har den norska barnavårdsmyndigheten kopplats in.

Men det har brutit ut en debatt om hur man kunde se mellan fingrarna på det som enligt norsk lag handlar om flera olika brott, till exempel sexuellt utnyttjande.

Enligt socialantropologen professor Unni Wikan kan det bli värre för flickor i den här situationen när myndigheterna griper in, bland annat för att skilsmässa inte skulle ses med blida ögon inom islam.

Kriget i Syrien har gjort det svårt för unga flickor som förlorat sin far, och därför har den här sortens barnäktenskap blivit vanligare. Det ger flickorna en sorts trygghet menar Wikan.

– Så om flickan har det bra i äktenskapet bör norska myndigheterna stödja familjen, även om hon är en barnbrud, säger hon till NRK.

Flera norska tidningsledare menar att det är galet att kriminalisera mannen i den här situationen.

I Aftenposten går Socialistisk Venstre-politikern Andreas Halse i svaromål i en krönika och hävdar att det är välmenande rasism att tolerera barnäktenskap.

– Att ha så låga förväntningar på dem som kommer till Norge att man är villig att se genom fingrarna med barnäktenskap är att frånta hela grupper med människor möjligheten att kunna göra moraliska värderingar i linje med oss i nord, skriver han.

Solveig Horne, barn-, integrations-, och jämställdhetsminister för Fremskrittspartiet, beklagar att myndigheterna först inte agerade, men pekar på att flickan sedan blev omhändertagen.

– Den här händelsen påminner om hur viktigt det är att ha goda rutiner och ett gott samarbete så att man kan undvika det i framtiden, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.