Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Del av materialet som brittiska regeringen vill stoppa”

Journalisten Duncan Campbell (höger) vittnade på torsdagen i EU-parlamentets utskott Libe, där Juan Fernando Lopez Aguilar (vänster) är ordförande.
Journalisten Duncan Campbell (höger) vittnade på torsdagen i EU-parlamentets utskott Libe, där Juan Fernando Lopez Aguilar (vänster) är ordförande. Foto: John Thys / AFP

Brittiska regeringen försökte stoppa avslöjandet om Sveriges hemliga samarbete med USA och Storbritannien. Det uppger journalisten Duncan Campell för Dagens Nyheter.

– Det här är en del av de material som den brittiska regeringen försöker stoppa, säger han.

Den brittiske journalisten Duncan Campbell är en av Englands mest erkända undersökande reportrar. Sedan 1975 har han specialiserat sig på att undersöka säkerhetstjänsters agerande. Hans avslöjande reportage har flera gånger prisats.

På torsdagen vittnade han inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe. Utskottet ska försöka gå till botten med omfattningen av den massövervakning som Edward Snowden avslöjat.

Duncan Campbell hävdade inför utskottet att Sverige är en stor samarbetspartner och nyckelspelare i övervakningen.

På fredagsmorgonen fick Dagens Nyheter en kort telefonintervju med Campbell.

Kan du beskriva Sveriges inblandningen i detta?

– I går (torsdag) var det första mötet för kommittén som granskar massövervakning, jag talade mot slutet och visade ett antal bilder. En av bilderna var för att visa att utanför alliansen mellan USA och Storbritannien, är GCHQ:s (Storbritanniens signalspaningsmyndighet) största samarbetspartner Försvarets Radioanstalt, FRA. När information som kommer från Sveriges visas i GCHQ-dokument är kodnamnet “Sardine”.

Har du sett dessa dokument personligen och hur känner du till detta kodnamn?

– Det är ett väldigt känsligt område där den brittiska regeringen har agerat väldigt aggressivt, så det är fel för någon journalist att gå in i detalj om källor och metoder. Det här är en del av det material som den brittiska regeringen försöker stoppa.

Har du blivit kontaktat eller fått påtryckningar att inte publicera dessa uppgifter?

– Jag har gjort en rapport, som regeringen inte ville skulle publiceras, så ja det har funnits tidigare tillfällen då den här informationen kunde ha offentliggjorts. Jag ska inte säga något mer.

Duncan Campbell var på fredagsmorgonen kvar i Bryssel.

– Ni borde försöka undersöka teknologin som FRA använder för att komma åt internettrafik och hur de sparar den, och jämföra den med det brittiska projektet “Tempora”, säger han.

Tempora är ett projekt att massövervaka internet- och telefontrafik som avslöjades av i brittiska tidningen The Guardian med uppgifter från Edward Snowden.

– De bilaterala relationerna med Sverige går väldigt långt tillbaka, historien med de svenska signalspaningsoperationerna går tillbaka till kalla krigets dagar. Även under åren av neutralitet, säger Duncan Campbell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.