Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/delstaten-alabama-stams-for-extrema-abortlagar/

Världen

Delstaten Alabama stäms för extrema abortlagar

Demonstranter under protester emot de nya abortlagarna tidigare i veckan. Foto: Natalie Behring/AFP

Två rättighetsorganisationer stämmer den amerikanska delstaten Alabama för de nya extrema abortlagarna. Samtidigt går fler delstater mot striktare abortlagar.  

Det är organisationerna Planerat föräldraskap och Föreningen för amerikanska medborgares frihet (ACLU) som skickat in stämningsansökan under fredagen.

I sin stämningsansökan argumenterar organisationerna för att Alabamas nya abortlagstiftning, som förbjuder abort i alla stadier av graviditeten utan undantag för incest eller våldtäkt, bryter mot det prejudikat som finns från USA:s högsta domstol i abortfrågan. 

Högsta domstolens domslut, som kallas Roe versus Wade, är från 1973 och fastslog att fri abort är en del av rätten till privatliv, en rättighet som skyddas av USA:s konstitution. Även anhängare till abortförbudet har erkänt att det bryter mot Högsta domstolens prejudikat, men de hoppas att den nya lagstiftningen ska få HD att ompröva sin tolkning av konstitutionen gällande aborträtt. 

Organisationerna som nu stämt Alabama hoppas i sin tur att stämningen ska hjälpa till att hindra att lagen träder i kraft. 

Samtidigt som människorättsorganisationerna med rättsliga medel försöker stoppa Alabamas abortförbud går ytterligare en delstat mot hårdare abortlagstiftning. Under fredagen skrev Missouris guvernör Mike Parson på den lag som tidigare i veckan röstades igenom i delstatsparlamentet, och som innebär ett förbud mot abort efter vecka åtta, utan undantag för våldtäkt och incest. 

Alabama var först av tre amerikanska delstater som den senaste tiden har infört extrema abortlagar. Alabamas guvernör Kay Ivey skrev på lagen i mitten av maj. Lagen innebär ett totalförbud med undantag endast för om moderns hälsa är i fara, vid utomkvedshavandeskap eller om fostret har ett dödligt fel. Läkare som genomför aborter som inte tillåts enligt lagen hotas av livstids fängelse. 

Förutom Missouri och Alabama har även Georgia beslutat om liknande lagar mot abort. Ingen av lagarna har trätt i kraft ännu.

Under veckan har stora demonstrationer hållits runt om i USA, mot de nya lagarna och för högsta domstolens nuvarande domslut som tillåter fri abort. 

Läs mer: 

Trump mot abort – förutom vid våldtäkt och incest

Björn af Kleen: I politikernas ögon bidrar kvinnor som aborterar till massmord

Lisa Magnusson: Abortmotståndarna kunde väl åtminstone sluta hyckla