Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/delstaten-missouri-i-usa-har-rostat-igenom-hardare-abortlagar/

Världen

Delstaten Missouri i USA har röstat igenom hårdare abortlagar

Bild 1 av 2 ”Min kropp mitt val” står det på en av skyltarna som aborträttsaktivister höll upp efter att den nya abortlagen röstats igenom.
Foto: Christian Gooden/AP
Bild 2 av 2 Delstatsparlamentet i Missouri.
Foto: Michael B. Thomas/Getty/AFP

Häromdagen röstade Alabama igenom USA:s hårdaste abortlagar. Nu har delstatsparlamentet i Missouri godkänt en lag som kriminaliserar abort efter åttonde veckan – utan undantag för incest och våldtäkt. 

– Vi kommer att döda kvinnor, säger demokraten Sarah Unsicker.

Rätta artikel

Den nya lagen gör bara undantag för medicinska komplikationer som kan leda till att kvinnan dör eller får permanenta fysiska nedsättningar av kroppsliga funktioner, uppger Washington Post

Läkare som bryter mot lagen riskerar mellan fem och 15 års fängelse och kan få sin läkarlegitimation indragen. Kvinnor som genomgår abort efter åttonde veckan riskerar dock inte att straffas, uppger NBC News

Omröstningen föregicks av en känslosam debatt i delstatsparlamentet, där ledamöter berättade om sina egna erfarenheter av abort. Motståndare hävdade att kvinnors liv riskeras eftersom de tvingas till illegala aborter genom osäkra metoder. 

Demokraten Sarah Unsicker sade att man kommer att döda kvinnor med den nya lagen och räknade upp en rad saker som används för att göra illegala aborter: 

– Sticknålar, cykelhjulsekrar, kulspetspennor, att hoppa från toppen av trappan eller taket, sade hon enligt NBC News. 

Anhängare till lagen menade att den skulle skydda ofödda barns liv. 

– I dag stod Missouris parlament upp för de ofödda, sade den republikanske talmannen Elijah Haahr efter omröstningen. 

Debatten avbröts kort av aborträttsaktivister som skanderade ”När du ljuger, dör människor”. Efter omröstningen skrek de ”Skäms, skäms, skäms”.

Lagen röstades igenom med 110 röster mot 44. För att träda i kraft måste den godkännas av republikanske guvernören Mike Parson, som dock är för strängare abortlagar och väntas skriva under.

Den senaste tiden har striktare abortlagstiftning röstats igenom i en rad amerikanska delstater: i Georgia, Mississippi, Ohio och nu senast i Alabama – som klubbat genom ett nästan fullständigt förbud. De enda omständigheter då abort ska vara tillåtet i Alabama är om moderns hälsa är i fara, vid utomkvedshavandeskap eller om det är något dödligt fel på fostret. 

Läs mer: Alabama säger ja till USA:s striktaste abortlag 

Läs mer: Alabamas guvernör har godkänt nya abortlagen 

Läs mer: Björn af Kleen: I politikernas ögon bidrar kvinnor som aborterar till massmord