Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokrater-till-pence-lamna-over-alla-meddelanden/

Världen

Demokrater till Pence: Lämna över alla meddelanden

Bild 1 av 2 USA:s vicepresident Mike Pence.
Foto: Brendan Smialowski/AFP
Bild 2 av 2 USA:s vicepresident Mike Pence och president Donald Trump.
Foto: Alamy

Demokraternas offensiv mot Trumpadministrationen fortsätter. Nu ombeds vicepresident Mike Pence att lämna över alla dokument relaterade till ”vilken roll han än kan ha spelat” i ärendet Trump-Ukraina.

Ordföranden för tre kommittéer i representanthuset skickade på fredagen en bred förfrågan till USA:s vicepresident Mike Pence om att lämna över alla dokument som kan vara relevanta för Demokraternas utredning av Trumps utpressningskampanj på Ukraina. 

Listan över begärda dokument är lång, skriver New York Times, men i stort handlar det om Trumpadministrationens affärer med Ukraina och i förfrågan ombeds Pence lämna över dokumenten innan 15 oktober. Skriver under brevet gör bland annat Adam Schiff, Demokraternas ordförande i representanthuset, och Elijah Cummings, ordförande i representanthusets utredningsutskott.

Offensiven mot Mike Pence kommer samtidigt som Michael Atkinson, underrättelsetjänstens generalinspektör, frågas ut bakom stängda dörrar i representanthuset. Atkinson är central i Demokraternas riksrättsutredning eftersom han var den som tog emot den omstridda visselblåsningen mot Donald Trump, i vilken presidenten anklagas för att ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden, Trumps främste politiska motståndare i nästa års presidentval.

Parallellt med utfrågningen av Atkinson pågår en insats för att reda ut de textmeddelanden mellan amerikanska och ukrainska diplomater som offentliggjordes under torsdagen.

New York Times har tagit del av meddelanden och enligt tidningen visar dessa att Trumps medhjälpare gjort det klart för president Zelenskyj att han var tvungen att gå med på att utreda Biden för att få besöka Vita huset, enligt en tidigare överenskommelse. 

Meddelandena, skriver New York Times, ska ge stöd för att Trump använt principen tjänster och gentjänster i samtalet med president Zelenskyj den 25 juli. Trump har konsekvent hävdat motsatsen.

På torsdagen uppmanade den amerikanska presidenten Kina att utreda Joe Biden för att han suttit i styrelsen för ett investmentbolag som hade kopplingar till kinesiska företag under Bidens tid som vicepresident. 

Läs mer: Trumps ambassadör sågs som hinder i granskning a Biden – petades

Mitt Romney, republikansk senator, fördömde på fredagen såväl Trumps uppmaning till Kina som hans Ukraina-invit. 

”Av allt att döma är presidentens fräcka och exempellösa vädjan till Kina och Ukraina om att utreda Joe Biden fel och skrämmande”, uttalar sig Romney. 

Till en samlad presskår utanför Vita huset på fredagen försvarade Trump sina inviter och sade att det inte bara var hans rätt utan hans plikt att utreda korruption.

Natten till lördagen svensk tid lämnade underhusets utredningsutskott in en stämningsansökan mot Vita huset, för att få loss alla dokument relaterade till Trumps samtal med Zelenskyj. 

Läs mer: Demokraterna vill få ut alla dokument i ärendet Trump-Ukraina