Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokraterna-donald-trump-satte-sig-sjalv-fore-nationen/

Världen

Demokraterna: Donald Trump satte sig själv före nationen

Ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté, demokraten Adam Schiff. Foto: Brendan Smialowski

USA:s president får inte oväntat hård kritik i den rapport som representanthusets underrättelsekommitté publicerade på tisdagen. Rapporten är skriven av kommitténs demokratiska majoritet.

– Detta är en president som tror att han står över lagen, sa ordföranden Adam Schiff. 

I rapporten skriver kommitténs majoritet att USA:s president har ägnat sig åt en aldrig tidigare skådad kampanj för att förhindra utfrågningarna och påverka vittnen genom att attackera dem i samband med utredningen om ett riksrättsåtal mot honom. 

Enligt ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté, demokraten Adam Schiff, såg Trump till att ingen del av regeringen skulle förse utredningen med dokument och dessutom försökte få vittnen att inte ställa upp.

Den 300 sidor omfattande rapporten noterar att det nu berömda telefonsamtalet mellan Donald Trump och Ukrainas president Volodomy Zelenskyj bara är ett av flera tillfällen där Trump missbrukat sin makt som president.

Adam Schiff sa senare, vid en presskonferens, att konspirationsteorin att Ukraina, och inte Ryssland, försökt påverka det amerikanska valet genom att stjäla epost från Demokraternas server, var en teori som presidenten trodde på men som avfärdats av politiker från båda sidor:

– När det stod klart att samtalet med Ukrainas president skulle bli offentligt, först då gav han klartecken till att den militära hjälpen skulle göras tillgänglig för Ukraina. 

Enligt rapporten kan planerna på att utöva påtryckningar mot Ukraina ha fötts redan i våras.

”Det är uppenbart att president Trump använde sin makt som president för att pressa Ukraina till att tillkännage utredningar om sin politiska rival, före detta vice president Joe Biden, och en motbevisad konspirationsteori om att det var Ukraina, inte Ryssland, som påverkade valet 2016. Dessa utredningar hade formats för att gynna hans presidentvalskampanj 2020”, skriver tre framträdande demokrater i ett uttalande

– Om vi inte gör något åt detta kommer presidenten att göra det igen. Detta är en president som tror att han står över lagen, sa Schiff. 

I rapporten väljer kommittén att citera George Washington som i sitt avskedstal varnade för hur det i framtiden kunde komma personer som istället för att följa folkviljan tillskansar sig själva allt mera makt, ”listiga, ambitiösa män som saknar principer kommer att kunna undergräva folkets makt för att själva överta regeringens möjlighet att styra och efteråt förstöra själva den drivkraft som lyfte fram dem till denna orättfärdiga maktposition”.

Republikanerna har avfärdat kritiken och sagt att presidentens samtal med Zelenskyj gjordes av oro för den korruption Trump ansåg pågick i Ukraina, inte för att uppnå personliga vinster inför nästa års presidentval.

Tidigare på tisdagen kallade Donald Trump Adam Schiff för en ”dåre” och ”en sinnessvag person” när han fick en fråga under tisdagens Natomöte i London:

– Jag har inte lärt mig något av Adam Schiff, jag tycker att han är en dåre. Jag tycker att Adam Schiff är en sinnessvag person. Han har växt upp med en massa komplex som är uppenbara, sa Trump skriver bland andra Fox News.