Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokraterna-okar-pressen-pa-vita-huset-i-riksrattsutredning/

Världen

Demokraterna ökar pressen på Vita huset i riksrättsutredning

01:37. Vad är egentligen riksrätt? DN förklarar.

USA-kongressens demokrater är trötta på Vita husets vägran att bistå riksrättsutredningen med dokument och har nu skickat en formell begäran. ”Slöseri med tid”, svarar Trumps folk. 

Samtidigt avslöjar New York Times att ännu en tjänsteman i underrättelsetjänsten överväger att bli visselblåsare i fallet Trump-Ukraina.

Demokraterna i kongressens representanthus beordrade sent på fredagen Vita huset att skicka in en rad dokument med koppling till utredningen om eventuell riksrätt mot president Trump.

Begäran kommer sedan Trumpadministrationen i två och en halv vecka vägrat att ge kongressen några som helst handlingar i ärendet.

”Vi beklagar djupt att president Trump har försatt oss och nationen i den här situationen, men hans agerande ger oss inget annat val än att utfärda denna formella begäran (subpoena)”, skriver ordförandena i de tre utskott som utreder om man ska inleda en riksrättsprocess i sitt brev till Vita husets tillförordnade stabschef Mick Mulvaney.

Foto: Evan Vucci/AP

Dokumenten man vill studera ska kasta ljus över vad Donald Trump och hans folk har gjort och inte gjort för att utöva påtryckningar på Ukraina som ett sätt att komma åt presidentens politiska motståndare Joe Biden. Detta är den fråga som står i centrum för Demokraternas utredning.

Den formella begäran om att få ut information är den tredje i ordningen som sänts till Trumpadministrationen. Förra veckan skickades en till utrikesminister Mike Pompeo och i måndags en till Trumps advokat Rudy Giuliani.

Dessutom uppmanades vicepresident Mike Pence på fredagen i ett brev – som dock inte var en formell begäran – att ge kongressen alla dokument som kan vara relevanta för Demokraternas utredning.

Läs mer: Demokrater till Pence: Lämna över alla meddelanden  

Vita huset fortsatte att svara syrligt avvisande på fredagens formella begäran men utan att uttryckligen säga att man inte kommer att hörsamma kravet.

Begäran ”förändrar ingenting”, skriver pressekreterare Stephanie Grisham i ett uttalande, ”utan innebär bara mer slöseri med tid och skattebetalarnas pengar som i slutändan kommer att visa att president Trump inte gjort något fel.”

”Demokraterna kan fortsätta med sin skendomstol medan presidenten och hans administration fortsätter att arbeta för det amerikanska folket”, tillägger hon.

Vita huset har fått till den 18 oktober på sig att inkomma med relevanta dokument. Mike Pences tidsfrist går ut den 15 oktober.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och de tre utskottsordförandena har upprepade gånger varnat presidentadministrationen att en vägran att bistå kommer att betraktas som hinder av kongressens arbete (obstruction of congress), ett brott som i sig är grund för riksrätt.

Utredningen om riksrätt började med att en visselblåsare i underrättelsetjänsten larmade om att presidenten och hans medarbetare kan ha gjort sig skyldiga till brott i sina ageranden i Ukraina.

På fredagen avslöjar New York Times att ännu en tjänsteman i statens underrättelseapparat överväger att blåsa i visselpipan.

Tjänstemannen har oroats över Trumps agerande gentemot Ukraina och kan tänka sig att lämna in sin egen anmälan om detta och vittna inför kongressen, skriver tidningen, som fått uppgifterna från två källor insatta i fallet.

Denna andra underrättelsetjänsteman ska ha mer direkt information om vad som försiggått än den första visselblåsaren, enligt källorna. 

Om det blir riksrätt måste till slut minst 20 republikaner i senaten ställa sig på Demokraternas sida för att Trump ska bli fälld.

Hittills har få högt uppsatta politiker i Trumps eget parti kritiserat presidentens hantering av saken. En av dessa få är senatorn Mitt Romney, som i ett uttalande säger att presidentens ”skamlösa vädjan till Kina och Ukraina att utreda Joe Biden, en vädjan som saknar motstycke, är fel och upprörande.”

Läs mer: Trump allt mer aktiv på Twitter efter Ukrainaavslöjandet

Läs mer: Anklagelserna mot Donald Trump: Detta har hänt