Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokraterna-planerar-att-stamma-vita-huset-om-ukraina-dokument/

Världen

Demokraterna planerar att stämma Vita huset om Ukraina-dokument

Foto: Evan Vucci/AP

Demokrater i representanthuset planerar att lämna in en stämningsansökan mot Vita huset, rapporterar New York Times. Åtgärden är ett försök att få dokument rörande amerikanska presidenten Donald Trumps Ukraina-samtal överlämnade. 

”Jag tar inte det här steget lättsamt. De senaste veckorna har kommittén vid ett flertal gånger försökt få frivilligt samarbete kring våra förfrågningar om dokumenten, men Vita huset har vägrat att svara” skriver Elijah Cummings, demokrat och ordförande i representanthusets utredningsutskott, i ett internt uttalande, enligt New York Times.

Enligt CNN berättade Cummings för medlemmar i utredningsutskottet att ett utkast av stämningsansökan håller på att tas fram och att den kommer att lämnas in på fredag. 

Åtgärden, skriver New York Times, tas för att få viktiga dokument rörande Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj överlämnade, en förfrågan som enligt Demokraterna hittills ignorerats av Trumpadministrationen.

Samtalet som ägde rum 25 juli ligger till grund för den riksrättsprocess som det demokratiskt ledda representantshuset beslutade om för en knapp vecka sedan.

Sedan talman Nancy Pelosi på en uppmärksammad presskonferens bekräftade beslutet om riksrättsprocess har två stämningsansökningar – en mot utrikesdepartementet och en mot Trumps personliga advokat Rudy Giuliani – om dokument rörande Trumps omdiskuterade Ukraina-samtal lämnats in.

Hot om samma åtgärd riktas nu mot Vita huset. På onsdagskvällen, svensk tid, kallade president Trump Demokraternas offensiv för ”skitsnack” och skriver även att fokus istället bör läggas på att ”bygga upp vårt land”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1179422987684077568?s=20

Under en presskonferens senare på onsdagskvällen upprepade Trump sin kritik mot Demokraternas riksrättsprocess och anklagade då även Adam Schiff, demokraten som varit drivande i en utredning om riksrätt, för att framför kongressen ha felciterat presidentens Ukraina-samtal.

– Han gick upp till mikrofonen och i kongressen hittade på ord som den amerikanska presidenten aldrig sagt, det måste vara en kriminell handling. Han borde avgå, sade Trump.

Bland dokumenten som efterfrågas, skriver New York Times, är bland annat inspelningar, utkast och anteckningar från Donald Trumps Ukraina-samtal, där den amerikanska presidenten enligt visselblåsaruppgifter ska ha pressat Volodymyr Zelenskyj att utreda toppdemokraten Joe Biden och hans son Hunter. 

Tidigare under onsdagen bekräftade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han lyssnat på Trumps samtal med Zelenskyj, uppgifter Pompeo dittills förnekat.

Martin Gelin: Trump har tappat befälet över nyhetsutvecklingen