Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokraterna-vi-vill-bygga-en-teknisk-mur/

Världen

Demokraterna: Vi vill bygga en teknisk ”mur”

Representanthusets talman Nancy Pelosi (D).
Representanthusets talman Nancy Pelosi (D). Foto: Saul Loeb/AFP

Demokraterna gjorde på torsdagen tydligt att man vill ha en annan typ av gränssäkerhet än den president Donald Trump försöker driva igenom.

– 90 procent av alla droger kommer in via gränskontrollerna. Där vill vi satsa på ny teknik för att skanna fordon till exempel, sa representanthusets talman Nancy Pelosi (D).

Clas Svahn
Rätta artikel

Frågan om vad som egentligen hände under onsdagens korta möte mellan Nancy Pelosi, senatens minoritetsledare Chuck Schumer (D) och president Donald Trump går starkt isär.

På torsdagen gjorde Nancy Pelosi klart hur hon såg på presidentens beskrivning av mötet som slutade med att han gick ut ur rummet:

– Jag tror att mötet var en fälla så att president kunde gå ut från det.

Enligt Chuck Schumer var presidenten inte beredd at diskutera andra lösningar än en mur:

– Han frågade talman Pelosi: ”Går du med på min mur?” När hon svarade nej reste han sig och sa: ”Då har vi inget att diskutera”, och gick ut, berättar Schumer för Reuters.

Donald Trump själv kallade under gårdagen mötet för ”fullständigt bortkastad tid” i ett inlägg på Twitter. Själv beskriver han det som hände på ett annat sätt än Schumer och Pelosi:

”Jag frågade vad som kommer att hända om 30 dagar om jag snabbt öppnade för saker, kommer ni att godkänna gränssäkerhet som inkluderar en mur eller stålbarriär? Nancy sa NEJ. Jag sa bye-bye, inget annat fungerar!”

Men så gick det inte till, säger Nancy Pelosi på torsdagen. 

– Han talar inte sanning. Det han sa handlade inte om gränssäkerhet utan om att få sin mur. Det hörde även de andra i rummet. Han vet att vi är för gränssäkerhet, sa Pelosi vid en presskonferens på torsdagen.

Och gränssäkerhet betyder bättre kontroller på de platser där droger kommer in i USA i dag, sa Nancy Pelosi:

– 90 procent av alla droger kommer in via gränskontrollerna. Där vill vi satsa på ny teknik för att skanna fordon till exempel. Vi vill bygga en teknisk ”mur” på de platser där detta behövs.